Gartner belicht voordelen van Blockchain gebaseerde contracten
11-02-2020 | door: Witold Kepinski

Gartner belicht voordelen van Blockchain gebaseerde contracten

Gartner voorspelt dat tegen 2023 organisaties, die smartchain contracten met blockchain gebruiken, de algehele gegevenskwaliteit met 50 procent zullen verbeteren. De beschikbaarheid van gegevens zal dan met 30 procent verminderen.

"Wanneer een organisatie blockchain-smartcontracten aanneemt - ongeacht of deze extern of vrijwillig worden opgelegd - profiteren ze van de bijbehorende toename van de gegevenskwaliteit, die tegen 2023 met 50% zal toenemen," zegt Lydia Clougherty Jones, senior onderzoeksdirecteur bij Gartner.

Governance-frameworks voor blockchain-participatie, of de algemene voorwaarden binnen het smart contract, kunnen echter de beschikbaarheid van de gegevens die zijn gegenereerd uit de smart contract-transactie bepalen, van geen tot beperkt tot onbeperkt. “Deze variabele kan deelnemers in een slechtere positie achterlaten dan wanneer ze niet zouden deelnemen aan het slimme contractproces van blockchain. Als zodanig zou de algehele beschikbaarheid van gegevensactiva tegen 2023 met 30% afnemen", aldus Clougherty Jones.

Het netto-effect is echter een positief resultaat voor de ROI voor gegevens en analyses (D&A). De impact van blockchain-slimme contractacceptatie op analytische besluitvorming is enorm. Het verbetert de transparantie, snelheid en granulariteit van besluitvorming. Het verbetert ook de kwaliteit van de besluitvorming, omdat de voortdurende verificatie de gegevens nauwkeuriger, betrouwbaarder en betrouwbaarder maakt zo meldt de Gartner analiste.

“Slimme contracten zijn belangrijk en D & A-leiders moeten zich daarop concentreren omdat ze een bijna zekerheid van vertrouwde uitwisseling beloven. Eenmaal geïmplementeerd, zijn blockchain-smartcontracten onveranderlijk en onherroepelijk door niet-wijzigbare code, die een bindende verplichting afdwingt om in de toekomst iets te doen of niet te doen. Bovendien elimineren ze externe intermediairs (bijv. Bankiers, escrow-agenten en advocaten) en voeren hun vergoedingen, als slimme contracten, de intermediaire functies automatisch uit" aldus Clougherty Jones.

Gartner-analisten bevelen D & A-leiders nu aan om blockchain slimme contracten te testen. Organisaties moeten deze gaan inzetten om een eenvoudig bedrijfsproces te automatiseren, zoals niet-gevoelige gegevensdistributie of een eenvoudige contractvorming voor contractprestaties of managementdoeleinden. Vervolgens moeten organisaties samenwerken met hun partners en partners om blockchain slimme contracten te testen om meerpartijencontracten te automatiseren binnen een goed gedefinieerd ecosysteem, zoals bankieren en financieren, onroerend goed, verzekeringen, nutsbedrijven en entertainment zo besluit de Gartner analiste.

Gartner-klanten kunnen meer informatie vinden in de rapporten:

“Predicts 2020: Data and Analytics Strategies — Invest, Influence and Impact” 

“Data and Analytics Leaders Need to Focus on Blockchain Smart Contracts Now.”

“Predicts 2020: Barriers Fall as Technology Adoption Grows.”

Terug naar nieuws overzicht