Facebook zet lancering dating-app in EU in de ijskast

14-02-2020 | door: Redactie

Facebook zet lancering dating-app in EU in de ijskast

Facebook wilde donderdag een eigen dating-app uitbrengen in een aantal Europese landen, maar heeft besloten om de lancering voor onbepaalde tijd uit te stellen. Reden is een inval van de Ierse autoriteiten in het Europese hoofdkantoor van Facebook in Dublin.

Bij de inval zijn documenten over de plannen met betrekking tot de dating-app in beslag genomen. Facebook had pas begin februari aan Ierland laten weten dat het de app Facebook Dating ging introduceren. Omdat Facebook in Ierland is gevestigd, moet de Ierse overheid de Europese privacyregels handhaven.

Data protection impact assessment

"We waren er erg bezorgd over dat dit de eerste melding van Facebook over de nieuwe toepassing was", aldus de Ierse Data Protection Commission (DPC). Facebook zou bovendien ook geen zogeheten 'data protection impact assessment' hebben overhandigd, terwijl die wel verplicht is. In zo'n document moeten bedrijven uitleggen wat de mogelijke gevolgen van hun plannen voor de privacy van gebruikers zijn en wat ze doen om de risico's te beperken.

Facebook had Facebook Dating vorig jaar al uitgebracht in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Suriname. Gebruikers moeten zich aanmelden via Facebook. Daarna suggereert de app andere gebruikers met wie er misschien een klik is, 'gebaseerd op jouw voorkeuren, interesses en andere dingen die je op Facebook doet'.

Meer tijd nemen

"Het is belangrijk dat we de uitrol van Facebook Dating goed aanpakken, en daarom nemen we nu meer tijd. We hebben zorgvuldig gewerkt aan het creëren van een sterke privacybescherming en dit gedeeld met de Data Protection Commission", zegt een woordvoerder van Facebook. Op de kritiek uit Ierland gaat Facebook niet in. Het bedrijf zegt ook niet wat voor privacymaatregelen het heeft genomen voor Facebook Dating.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht