Binnenkort geen notebook verkocht met harde schijf als primaire opslag

14-02-2020 | door: Witold Kepinski

Binnenkort geen notebook verkocht met harde schijf als primaire opslag

De acceptatie van SSD's voor primaire opslag versnelde in het vierde kwartaal van 2019 toen het volume van HDD-pc's - notebooks, desktops en werkstations - verkocht via het West-Europese (WE) IT-distributiekanaal daalde tot 9,4 procent. Dit blijkt uit de laatste gegevens gepubliceerd door het Britse CONTEXT.

Zoals verwacht had 93,3% van de nieuwe laptops die in Q4 2019 werden verkocht SSD's als hun primaire opslagcomponent, een stijging van 66,7% eind 2017. Verrassender is dat SSD's ook steeds vaker worden gebruikt op desktops, waarbij het aantal nieuwe apparaten dat ze gebruiken eind 2019 82% bereikt, tegen 48,5% in 2017.

Nederland

De acceptatie van SSD's is het snelst in Scandinavië en Nederland, dat eind 2019 een bijna HDD-vrije pc-markt had met de componenten die werden gebruikt in slechts ongeveer 2% van de pc's, inclusief laptop en desktop. Duitsland volgt - daar is het SSD-aandeel van de totale pc-markt 93,4% - en het VK voltooit het podium met slechts 9,9% van de pc's die in Q4 2019 in het land worden verkocht met HDD's. De overgang is langzamer in Zuid-Europa, waar eind 2019 gemiddeld 85% van de pc's werd verkocht met SSD's.

SSD

"De sterke daling van de prijs per gigabyte in 2019 is de belangrijkste oorzaak van het versnellen van de acceptatie van SSD, omdat het leveranciers in staat stelt om SSD-configuraties te verkopen tegen concurrerende prijzen", zegt Gurvan Meyer, Business Enterprise Analyst bij CONTEXT. “Ondertussen worden online opslagdiensten goedkoper en komt het gebruik van online streamingdiensten vaker voor, dus er is minder behoefte aan lokale opslag met hoge capaciteit. Leveranciers kunnen daarom modellen met minder opslag verkopen en ook dit ondersteunt de overgang naar SSD's. En, last but not least, heeft de meerderheid van de consumenten nu de voordelen ervaren die SSD's voor dagelijks computergebruik bieden, dus zijn ze graag wat meer betalen voor een machine met dit type opslag."

Gezien deze trends, is het vrij zeker om te zeggen dat tegen het einde van 2020 geen enkele nieuwe laptop die in West-Europa wordt verkocht HDD als primaire opslagcomponent zal hebben - en er is geen twijfel dat het desktop-segment in 2021 op de voet zal volgen, aldus CONTEXT.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware