Oracle: AI helpt bedrijven 80 procent sneller groeien

14-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Oracle: AI helpt bedrijven 80 procent sneller groeien

Bedrijven die Artificial Intelligence (AI) en andere opkomende technologieën in financiën en overige activiteiten toepassen, zien hun jaarlijkse winst 80 procent sneller groeien. Technologieën zoals AI, Internet of Things (IoT), blockchain en digital assistants zijn inmiddels voorbij het omslagpunt van implementatie. Zij bieden bedrijven significante concurrentievoordelen.

Dit blijkt uit onderzoek van Enterprise Strategy Group en Oracle. Het internationale onderzoek, Emerging Technologies: The competitive edge for finance and operations, betrof een enquête bij 700 financiële en operationele leidinggevenden in 13 landen. Bedrijven die nieuwe financiële technologieën omarmen ervaren voordelen die veel groter zijn dan verwacht:

 • Fouten binnen financiële organisaties zijn gemiddeld met 37 procent verminderd.
 • 72 procent van bedrijven die AI gebruiken hebben beter inzicht in algehele bedrijfsprestaties.
 • 83 procent van de leidinggevenden denkt dat financiële afsluitingsprocessen binnen 5 jaar volledig geautomatiseerd zullen zijn door AI.
 • Digital assistants verhogen de productiviteit met 36 procent en versnellen financiële analyses met 38 procent.

Responsievere supply chains

AI, IoT, blockchain en digital assistants helpen bedrijven met het verbeteren van de nauwkeurigheid en snelheid. Ook bieden de technologieën inzicht in activiteiten van de supply chain. Respondenten verwachten ook dat deze technologieën extra bedrijfswaarde gaan opleveren nu blockchain implementaties steeds meer geaccepteerd worden.

 • Bedrijven die AI in hun supply chains toepassen zagen orders gemiddeld 6 tot 7 werkdagen sneller afgehandeld worden.
 • Door IoT-data in supply chain processen toe te passen, kunnen bedrijven hun fouten met gemiddeld 26 procent verminderen.
 • AI helpt bedrijven om fouten met 25 procent, stock-outs met 30 procent en productie downtime met 26 procent te verminderen,
 • Bedrijven die digital assistants gebruiken in hun supply chains hebben de productiviteit van hun werknemers met 28 procent zien toenemen en de analysesnelheid met 26 procent.
 • 87 procent van bedrijven die blockchain toepassen hebben de ROI verwachtingen bereikt of overtroffen; 82 procent verwacht het komende jaar aanzienlijke groei in bedrijfswaarde te zien.
 • 78 procent van de leidinggevenden zegt dat de mogelijkheid om de supply chain te monitoren met blockchain, het aantal fraude incidenten de komende 5 jaar met 50 procent of meer zal verminderen.
 • 68 procent van de respondenten geeft aan dat de ingewonnen informatie over het bedrijf het belangrijkste voordeel is van het toepassen van opkomende technologieën in de supply chain.

Concurrentievoordeel

De overgrote meerderheid van bedrijven maakt nu gebruik van opkomende technologieën. Early adopters (bedrijven die drie of meer oplossingen gebruiken) profiteren het meest en hebben meer kans om beter te presteren dan concurrenten.

 • Opkomende technologieën zijn genormaliseerd: 84 procent van bedrijven gebruikt op z’n minst één van deze technologieën (Ai, IoT, blockchain, digital assistants).
 • 82 procent van bedrijven die drie of meer opkomende technologieën gebruiken, lopen voor op hun concurrenten die geen opkomende technologieën gebruiken (45 procent).
 • Bedrijven die meerdere opkomende technologieën gebruiken, hebben 9,5 keer meer kans op financiële en operationele nauwkeurigheid.
 • Bedrijven zijn 2-3 keer meer geneigd om kant-en-klare technologische oplossingen aan te schaffen dan ze zelf te bouwen.
 • Bijna alle respondenten (91 procent) vinden dat SaaS applicaties een belangrijke rol spelen voor opkomende technologieën.

“AI, IoT, blockchain en digital assistants stellen bedrijven in staat om sneller te innoveren, waardoor er een aanzienlijk concurrentievoordeel wordt gecreëerd. De winst wordt verhoogd voor bedrijven die deze technologieën omarmen. Uit het onderzoek blijkt dat deze technologieën normaal zijn geworden. Bedrijven die aan de zijlijn staan, riskeren hun relevantie. Om onze klanten te helpen omgaan met verandering en de concurrentie te overtreffen, voegen wij voortdurend nieuwe technologieën rechtstreeks toe aan bedrijfsprocessen om ervoor te zorgen dat ze deze innoverende technologieën optimaal kunnen benutten", zegt Juergen Lindner, Senior Vice President, SaaS Product Marketing bij Oracle.

John McKnight, EVP of Research and Analyst Services of Enterprise Strategy Group: “Dit onderzoek laat zien dat opkomende technologieën de proeffase voorbij zijn en dat we nu op weg zijn naar een brede acceptatie. De business case voor deze technologieën in financiën en bedrijfsvoering groeit snel- en in de meeste gevallen worden de verwachtingen van de voordelen ervan overtroffen. Bovendien toont het onderzoek aan dat opkomende technologieën elkaar aanvullen en versterken, wat het belang van een holistische benadering benadrukt.”

Het rapport is hier aan te vragen.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud