Google vecht bij rechtbank Europese miljarden boete aan

17-02-2020 | door: Redactie

Google vecht bij rechtbank Europese miljarden boete aan

Google vecht voor de rechtbank in Luxemburg de boete van de Europese Commissie (EC) aan. De Europese Commissoe legde in 2017 Google een recordboete van 2,42 miljard euro op wegens machtsmisbruik met zijn gelijknamige zoekmachine.

Google kreeg de boete opgelegd aangezien het bedrijf zijn eigen vergelijkingssite Google Shopping prominenter in beeld brengt dan concurrerende vergelijkingssites, ook in Nederland zoals Beslist.nl en Kieskeurig.nl. De resultaten van Google Shopping worden bovenaan de zoekresultaten getoond en bevatte gesponsorde advertenties. De impact van deze werkwijze is in de Europese Unie extra groot, aangezien Google de meest populaire zoekmachine is.

Google advocaten vechten de boete aan bij het Europees Gerecht, het op één na hoogste gerechtshof in Europa. De boete zou buitensporig en ongerechtvaardigd zijn aldus Google advocaat Christopher Thomas. Google betwist de criteria van de EC voor het berekenen van het bedrag van de boete, waarbij multiplicatoren als extra afschrikmiddelen zijn gebruikt.

De werkwijze wordt al jaren onderzocht door de Europese Commissie. Google sprak in 2015 de beschuldigingen nog tegen en stelt dat Google Shopping niet leidt tot minder concurrentie. Google is namelijk van mening dat Google Shopping ook concurreert met webwinkels als Amazon en eBay, die door de activiteiten Google Shopping juist zouden groeien.

Terug naar nieuws overzicht