Nieuwe data- en AI-strategie moet EU wereldwijde koppositie opleveren

18-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Nieuwe data- en AI-strategie moet EU wereldwijde koppositie opleveren

De Europese Unie (EU) komt met een nieuwe data- en kunstmatige intelligentie (AI)-strategie. De strategie moet de concurrentiepositie van de EU ten opzichte van de Verenigde Staten (VS) en China versterken.

"De strijd om industriële data begint nu, en het belangrijkste strijdveld is Europa", zegt Thierry Breton, Eurocommissaris voor Interne Markt en Digitalisering, tegen Reuters. De volgende fase van de digitale revolutie is volgens Breton gericht op het verzamelen, beheren en analyseren van data van sectoren als de industrie, transportsector, energiesector en zorg.

Strategisch gebruik van data

De EU loopt volgens Breton voor op de VS en China als het gaat om industriële kennis. Dit geeft de EU een voorsprong op het gebied van strategisch gebruik van data. "Het overgrote deel van de industriële waardenketen, van grote bedrijven tot mkb'ers, zijn vandaag de dag gevestigd in Europa", aldus de Eurocommissaris.

Eerder zijn al details uitgelekt over plannen. Hieruit blijkt dat de aanpak van de Europese Commissie gericht is op het introduceren van nieuwe regelgeving, investeren in infrastructuur en omarmen van sector-specifieke werkwijzen. De commissie wil naar verluid toewerken naar een interne markt voor data, met onder meer regels voor grensoverschrijdend datagebruik, datastandaarden en interoperabiliteit. Tegelijkertijd wil de Europese Commissie regelgeving die datadeling in de weg staat schrappen.

Terug naar nieuws overzicht