T-Mobile presenteert kwartaalcijfers

Søren Abildgaard

19-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

T-Mobile presenteert kwartaalcijfers

T-Mobile Nederland noteerde in het vierde kwartaal van 2019 in alle segmenten een klant- en omzetgroei en groeide wat betreft mobiele dienstenomzet uit tot de nummer twee in de mobiele markt met een jaar over jaar groei van 3%. Het aantal mobiele postpaidklanten steeg met 83.000, terwijl het aantal vaste klanten in het vierde kwartaal met 18.000 toenam.

Samenvatting vierde kwartaal 2019
Het vierde kwartaal van 2019 laat ten opzichte van het vierde kwartaal in 2018 een toenemende organische groei zien:

 • Netto toename van 83.000 mobiele postpaid- en 18.000 vaste klanten
 • Totale omzet van € 513 miljoen, jaar-over-jaar +2%, sterk gedreven door een omzetgroei vanuit mobiele diensten van +3%
 • EBITDA aangepast na lease groeit +13%

Samenvatting boekjaar 2019

 • Het boekjaar 2019 laat op alle belangrijke prestatie-indicatoren een organische groei zien:
 • Aantal mobiele klanten (SIM's) bedraagt 5,610 miljoen (+5%), waarvan 311.000 additionele postpaidklanten (+6%)
 • Aantal vaste klanten komt uit op 619.000, een stijging van 69.000 additionele klanten (+13%)
 • Totale omzet bedraagt € 1.910 miljard jaar-over-jaar, een stijging van +2%, gedreven door een groei in omzet van mobiele dienstverlening van +3% en een omzetgroei van vaste telefonie van +1%.
 • EBITDA aangepast na lease jaar-over-jaar stijgt +19% en komt uit op € 502 miljoen.
 • Klant Loyaliteitsindex T-Mobile (TRI*M) stijgt verder naar 77 (+3 punten)
 • Winnaar van de P3 netwerktest voor het vierde jaar op rij met de hoogste score ooit wereldwijd getest. Ook Ookla wijst T-Mobile aan als het snelste netwerk van Nederland. Volgens Open Signaal wint T-Mobile ook wat betreft upload- en downloadsnelheden en lage latency.

Gerapporteerd boekjaar 2019 vergeleken met boekjaar 2018:

 • Stijging aantal mobiele klanten (SIM's) ten opzichte van 2018: +1,589 miljoen klanten, inclusief Tele2, waarvan +1,671 miljoen postpaidklanten
 • Totale omzet groeit jaar-over-jaar met € 588 miljoen (+44%).
 • EBITDA aangepast na lease stijgt jaar-over-jaar met € 89 miljoen (+22%)

Integratie ligt op schema

Søren Abildgaard, CEO T-Mobile Nederland: "We hebben in ons eerste jaar als gecombineerde onderneming laten zien dat we een speler van belang zijn. Ik ben trots op de resultaten die ons team heeft neergezet, dat in een periode van de integratie waarin de meeste bedrijven juist de focus op de klant verliezen. Het laat opnieuw de mentaliteit en betrokkenheid van onze medewerkers zien. We liggen op schema met de integratie, die ook in 2020 zal voortduren, en we hebben daarmee aanzienlijke kostenbesparingen gerealiseerd die terug zijn te zien in onze EBITDA-prestaties. Ook met de toename van het aantal mobiele postpaidklanten blijven we de markt uitdagen: we hebben voor het twaalfde kwartaal op rij groei gerealiseerd! Met onze sterke commerciële proposities laten we onze klanten keer op keer zien dat we een goed alternatief zijn voor onze concurrenten."

T-Mobile rondt binnenkort de eerste stap op weg naar een eigen glasvezelnetwerk in Den Haag af, dat 30.000 huishoudens verbindt. Inmiddels is de verdere uitrol naar nog eens 100.000 huishoudens aangekondigd. T-Mobile stelt zijn glasvezelnetwerken beschikbaar aan andere bedrijven met een wholesale aanbod dat een Open Access-model mogelijk maakt. T-Mobile ziet dit als de toekomst voor alle glasvezelnetwerken.

Concurrentie vergroten

Søren Abildgaard: "We maken het steeds lastiger voor de duopolie om de vaste markt te blijven domineren. Ik ben heel trots op onze Uit & Thuis-propositie, waarmee we onze fusiebelofte inlossen om de concurrentie op de Nederlandse telecommunicatiemarkt te vergroten. Daarnaast waren onze 5G-pilots in Den Haag succesvol en zijn we volop bezig met de voorbereiding van ons netwerk om straks als eerste landelijk 5G te lanceren."

Terug naar nieuws overzicht
Mobility