Aanklacht Huawei tegen Amerikaanse overheid afgewezen

19-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Aanklacht Huawei tegen Amerikaanse overheid afgewezen

Een aanklacht van Huawei tegen de Amerikaanse overheid is afgewezen door een Amerikaanse rechter. Huawei vocht een verbod voor Amerikaanse overheidsdiensten om Huawei-apparatuur te kopen aan. Een federale rechter in Texas oordeelt echter dat het Amerikaanse Congres wettelijk heeft gehandeld met het aannemen van deze wet.

Dit meldt CNN. De zaak draait om de National Defense Authorization Act. Deze wetgeving bepaalt onder meer dat overheidsdiensten voor belangrijke infrastructuur geen apparatuur van Huawei of ZTE mogen gebruiken. Huawei stelt dat dit ingaat tegen de scheiding der macht en stapte naar de rechter om de wet van tafel te krijgen.

'Geen constitutioneel recht'

De federale rechter die zich over de zaak boog gaat echter niet mee in de redenatie van Huawei. De rechter oordeelt dat het kunnen sluiten van een contract met de Amerikaanse federale overheid geen constitutioneel recht is, maar een privilege. Daarnaast oordeelt de rechter dat Huawei door het verbod niet ernstig wordt beperkt, aangezien het bedrijf zaken kan blijven doen met bedrijven en individuen in de VS evenals partijen in andere landen. De rechter concludeert dan ook dat het Amerikaanse Congres wettelijk heeft gehandeld.

Huawei laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn en meldt andere juridische opties te onderzoeken.

Terug naar nieuws overzicht