Telefoonnummers van nep-helpdesks in ingetrokken

19-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Telefoonnummers van nep-helpdesks in ingetrokken

Honderd telefoonnummers van nep-helpdesks zijn door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in samenwerking met telecomproviders ingetrokken. Criminelen doen zich met behulp van deze telefoonnummers voor als helpdesk van bekende bedrijven, zoals McAfee of Microsoft.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM: "We willen voorkomen dat criminelen nummers gebruiken om mensen op te lichten. Daarom hebben we nummers die voor de nep-helpdesks gebruikt werden uit de lucht laten halen. Daarbij hebben we samengewerkt met telecomaanbieders. Zo voorkomen we samen misbruik en schade voor de consument."

Software installeren

Criminelen proberen slachtoffers te overtuigen software te laten installeren die hen toegang geeft tot hun systeem. Indien dit lukt proberen zij slachtoffers geld afhandig te maken. De schade kan oplopen tot enkele duizenden euro's, meldt de ACM.

De ACM wijst erop dat bedrijven als McAfee en Microsoft mensen nooit thuis opbellen om hulp aan te bieden bij computerproblemen. De toezichthouder adviseert dan ook alert te zijn indien een helpdesk adviseert software te installeren om een zogenaamde fout te herstellen.

Terug naar nieuws overzicht