Openbaar aanklager VS: Immuniteit online platformen voor content gebruikers opheffen

20-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Openbaar aanklager VS: Immuniteit online platformen voor content gebruikers opheffen

Moeten online platformen als Facebook en Google nog langer immuniteit krijgen tegen aanklachten gerelateerd aan materiaal dat gebruikers plaatsen? Deze vraag stelt de Amerikaanse openbaar aanklager William Barr.

"Techbedrijven zijn niet langer de underdog startups. Zij zijn uitgegroeid tot titanen", zei Barr volgens Reuters op een vergadering over de toekomst van sectie 230 van de Communications Decency Act (red: de sectie waarin de immuniteit van online platformen is vastgelegd). "Gezien dit veranderende technologische landschap ontstaan valide vragen over de noodzaak van sectie 230's brede immuniteit, zeker in zijn huidige vorm."

Grote impact

Indien de immuniteit van online bedrijven van tafel gaat kan dit grote impact hebben op bedrijven als Facebook, Google en Twitter. Zo kunnen zij dan in potentie verantwoordelijk gehouden worden voor content die hun gebruikers plaatsen. Denk hierbij aan extremistische content of andere schadelijke content. Zo zouden techbedrijven aangeklaagd kunnen worden voor het aanbieden van dergelijke content.

In de VS gaan al langer stemmen op sectie 230 van de Communications Decency Act te wijzigen. Zo uitten verschillende Republikeinen eerder hun zorgen dat sectie 230 het onmogelijk maakt actie te ondernemen tegen internetdiensten die conservatieve politieke content verwijderen. Een aantal Democraten pleitten eerder voor aanpassing van de sectie om online platformen te kunnen vervolgen voor onder meer extremistische content.

Terug naar nieuws overzicht