Nederland: Cyberaanvallen op Georgië werk van Russische inlichtingendienst

21-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Nederland: Cyberaanvallen op Georgië werk van Russische inlichtingendienst

Nederland, Georgië, het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Verenigde Staten (VS) houden de Russische militaire inlichtingendienst GRU verantwoordelijk voor omvangrijke cyberaanvallen op Georgië in 2019. Bij de aanval zijn duizenden websites en twee Georgische televisiestations aangevallen.

"Nederland deelt het oordeel van Georgië en internationale partners dat de ongeautoriseerde, grootschalige en verstorende cyberaanvallen op Georgië die op 28 oktober 2019 plaatsvonden uitgevoerd zijn door de GRU, Rusland's militaire inlichtingendienst", schrijft de Nederlandse overheid in een verklaring

"Deze acties schenden de normen van verantwoordelijk gedrag van staten in cyberspace, zoals overeengekomen door de Verenigde Naties, en tonen minachting voor internationale op regels-gebaseerde orde", aldus Nederland.

'Patroon van cyberaanvallen'

De VS stelt dat de GTsST-afdeling van de GRU verantwoordelijk is voor de aanvallen. Het land wijst op een patroon van cyberaanvallen van de GRU tegen een aantal landen. Deze hebben volgens de VS als doel verdeeldheid te zaaien, onveiligheid te creëren en democratische instituten te ondermijnen.

De VK meldt meer dan 95% zekerheid te hebben dat de GRU voor de aanvallen op Georgië verantwoordelijk is. De Britten houden de GTsST-afdeling van de GRU ook verantwoordelijk voor BlackEnergy en Industroyer, twee aanvalscampagne waarmee in 2015 en 2016 het Oekraïense energienetwerk is aangevallen. Ook zou de afdeling achter NotPetya en de ransomware BadRabbit zitten.

Terug naar nieuws overzicht