Economische groei bedrijven onder druk door tekort aan talent

23-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Economische groei bedrijven onder druk door tekort aan talent

De economische groei van Nederlandse bedrijven wordt belemmerd door het ontbreken van de juiste vaardigheden. Dat bevestigen 8 van de 10 Nederlandse managers. Volgens bijna de helt van de managers wordt dit gebrek veroorzaakt door het tekort aan gekwalificeerde starters

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van gespecialiseerd recruitmentbureau Robert Half. “Het is vijf voor twaalf om de skills gap te dichten en te investeren in upskilling,” zegt Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half. Uit het ‘Global Skills Report 2020’ dat het World Economic Forum (WEF) vorige maand lanceerde, blijkt dat in 2022 42% van de skills voor bestaande jobs onderhevig zijn aan verandering. “Onder andere technologische veranderingen, disruptie en globalisatie hebben impact op onze jobs en de skills die nodig zijn om die nieuwe jobs uit te voeren”, zo luidt het.

Tekort aan gekwalificeerde afgestudeerden

Uit onderzoek van Robert Half onder managers blijkt dat ook Nederlandse bedrijfsleiders hiervan wakker liggen. Als belangrijkste oorzaak voor het huidige gebrek aan voldoende skills noemt bijna de helft van de managers het tekort aan gekwalificeerde afgestudeerden (47%). Daarnaast noemen ondervraagden het beperkte aanbod van zowel externe stages en trainingen (43%) als interne trainingen (36%). 35% van de managers noemt de vergrijzing en uitstroom van oudere werknemers als oorzaak.

Om het probleem aan te pakken en de (digitale) vaardighedenkloof binnen hun bedrijf te dichten, investeren Nederlandse managers in training van hun medewerkers. 38% van de ondervraagden is hiertoe bereid. Een iets kleiner deel (28%) ziet het werven van tijdelijke werknemers als de oplossing voor komend jaar. Verder ziet 22% het werven van nieuwe vaste medewerkers als oplossing en combineert 10% het werven van vaste en tijdelijke collega’s.

“De wereld verandert in razendsnel tempo en veel bedrijfsleiders ondervinden moeilijkheden om hun personeel bij te scholen in die nieuwe digitale realiteit. Investeren in ‘upskilling’ door middel van trainingen en leerprogramma’s is essentieel om bij te blijven.”, zegt Frédérique Bruggeman.

Soft skills van steeds groter belang

De onderzoekers van het World Economic Forum verwachten dat de tewerkstellingsgroei uit zeven professionele domeinen komt: zorg, engineering en cloud computing, sales en marketing, data en AI, ‘groene’ jobs, people & culture en gespecialiseerde project managers. Ook Robert Half voorspelt dat de skills gap niet enkel ‘nieuwe’ digitale en technologische vaardigheden betreft en wijst daarbij op het groeiende belang van soft skills.

“De misvatting heerst dat we mensen voornamelijk moeten omscholen qua digitale of wetenschappelijke vaardigheden. Dat eerste is zeker nodig voor mensen die werken in een tech-omgeving, maar – hoewel dat er steeds meer worden – zien we ook een grote vraag naar specifieke vaardigheden die nodig zijn voor goede interactie met anderen. De wereld wordt steeds digitaler, maar de unieke menselijke touch, communicatievaardigheden en empathisch vermogen zijn essentieel binnen een bedrijf”, besluit Frédérique Bruggeman.

Het onderzoeksrapport is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie