Uitrol 5G-zendmasten vertraagd door bezwaren van burgers

26-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Uitrol 5G-zendmasten vertraagd door bezwaren van burgers

Bezwaren van bezorgde burgers staat de installatie van nieuwe mobiele zendmasten voor 5G-netwerken in de weg. Critici vrezen dat de masten schade veroorzaken aan de gezondheid, ondanks dat onderzoek eerder heeft uitgewezen dat de straling onder het wettelijke limiet blijft.

KPN, T-Mobile en Vodafone uitten tegenover AD hun zorgen. De partijen spreken van een toenemende weerstand tegen 5G-zendmasten. "We zien dat mensen liever geen antennes in hun direct omgeving hebben", zegt T-Mobile.

Vertraging

De bezwaren leiden tot vertraging. Zo meldt KPN dat het plaatsen van een zendmast in normale gevallen al vaak anderhalf tot twee jaar duurt. Nu stappen bewoners echter vaak naar de rechter, waardoor trajecten veel langer duren. Als voorbeeld noemt KPN een situatie in Nieuw Vennep, waar de installatie van een zendmast zelfs twaalf jaar in beslag nam.

Belangenbehartiger Monet wijst erop dat telecombedrijven miljarden euro's investeren in mobiele frequenties. "Het kan niet zo zijn dat we enerzijds diep in de buidel moeten tasten en vervolgens lokaal op talloze plaatsen worden tegengewerkt”, zegt Rob Bongenaar, directeur van Monet, tegen het AD.

Rol voor de overheid

Bongenaar meldt ook dat steeds meer corporaties antennes van hun daken weren onder druk van bewoners. In het uiterste geval wil hij corporaties wettelijk verplicht stellen masten op hun daken toe te staan. Ook KPN-CEO Farwerck wil medewerking van de overheid. Zo wijst Farwerck op de eis van de overheid om een hogere landelijke dekkingsgraad van tenminste 98%. "Daar zijn wij als KPN voor, alleen moet het ons dan ook mogelijk gemaakt worden om voor die dekking te zorgen", aldus de CEO.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility