ALSO boekt meer omzet en winst

Gustavo Möller-Hergt, ALSO

27-02-2020 | door: Witold Kepinski

ALSO boekt meer omzet en winst

2019 was een zeer succesvol jaar voor IT-distributeur ALSO. De netto-omzet van de ALSO Group steeg van 9,2 miljard euro naar 10,7 miljard euro (+ 16,5 procent). 52 procent van deze stijging werd gerealiseerd door organische groei. In de toeleveringssector steeg de netto-omzet met 16,4 procent, in oplossingen met 16 procent en in service met 21 procent. Binnen dit bedrijfsmodel steeg vooral de omzet in de cloud aanzienlijk (+ 58 procent). 

Het bedrijf genereerde een EBITDA van 197 miljoen euro in 2019 in vergelijking met 153 miljoen euro in het voorgaande jaar. Op vergelijkbare basis (exclusief de effecten van IFRS 16) steeg de EBITDA met ongeveer 20 miljoen euro of 13,2 procent tot ongeveer 173 miljoen euro in het fiscale jaar 2019. De geconsolideerde nettowinst verbeterde met 23,6 procent tot ongeveer 100 miljoen euro ( vorig jaar: ongeveer 81 miljoen euro). Bemoedigend is dat de acquisitie in Polen al is bijgedragen aan de winst dankzij de snelle integratie. Vandaar dat OOK de consensusverwachtingen van de analisten heeft overtroffen.

De goede winstprestaties, gecombineerd met de optimalisatie van het netto werkkapitaal, leidden tot een verbeterde kasstroom aldus ALSO. Het kasbezit werd met 45,4 procent verhoogd tot 349 miljoen euro (vorig jaar: 240 miljoen euro). Dit leidde tot een verbetering van de netto financiële schuld op vergelijkbare basis, dat wil zeggen vóór de effecten van IFRS 16. Het werd met 79 procent verlaagd van 163 miljoen euro tot 34 miljoen euro.

"Het unieke groeiprofiel stelt het bedrijf in staat om niet alleen zijn ambitieuze doelstellingen te bereiken, maar deze zelfs te overtreffen. Het uitstekende en zich voortdurend uitbreidende ecosysteem, de systematische implementatie van onze MORE strategie, de drie bedrijfsmodellen Supply, Solutions en Service en de voortdurende ontwikkeling van digitale technologieplatforms vormen de basis van dit succes", zegt Gustavo Möller-Hergt (foto), voorzitter van de raad van bestuur van directeuren en CEO van ALSO Holding AG. "Het is opmerkelijk dat we dit resultaat hebben kunnen bereiken en tegelijkertijd de organisatie en het netto werkkapitaal hebben getransformeerd".

Verschillende IT-marktonderzoekinstituten voorspellen een toename van de IT-uitgaven met ongeveer 3 procent in de EMEA-regio in 2020. In de komende jaren zal ALSO zich richten op de volgende taken:

uitbreiding van het marktaandeel in de traditionele activiteiten in landen waar het bedrijf nog geen dominante positie heeft
groei van de bedrijfsmodellen voor oplossingen en diensten
uitrol van platforms voor IoT, cybersecurity en streaming
volledige integratie van de acquisities in Oost-Europa
aanvullende overnames, geografisch of technologisch gemotiveerd

Voor 2020 is ALSO van plan om de gerapporteerde EBITDA te verbeteren tot tussen 210 en 220 miljoen euro. Nieuwe technologieën bieden voortdurend nieuwe kansen voor ons bedrijf. In combinatie met de reactiesnelheid en de kracht van de implementatie van de medewerkers ziet ALSO ook een uitstekend groeipotentieel. Vandaar dat ALSO Group haar tussentijdse doelstelling voor EBITDA heeft verhoogd tot een bereik van 250 tot 310 miljoen euro.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware