IDC: Coronavirus zorgt voor krimp op smartphonemarkt

29-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

IDC: Coronavirus zorgt voor krimp op smartphonemarkt

Het aantal verscheepte smartphones daalt in 2020 tot 1,3 miljard stuks. Dit is een krimp van 2,3% ten opzichte van 2019. De krimp is toe te schrijven aan het COVID-19 virus, ook vaak het coronavirus genoemd.

Dit voorspelt IDC in zijn Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker. Het onderzoeksbureau verwacht dat de smartphonemarkt op de korte termijn veel hinder ondervindt van het virus. Zo voorspelt IDC dat het aantal verscheepte smartphones in de eerste helft van 2020 met 10,6% terugloopt. De markt groeit in 2021 weer, gedreven door onder meer de omarming van 5G.

Herstel duurt meerdere kwartalen

IDC verwacht dat de markt meerdere kwartalen nodig zal hebben om van de impact van het coronavirus te herstellen. Het gaat hierbij onder meer om verstoorde productielijnen en verstoorde logistieke ketens. IDC verwacht dat de impact van het virus tegen het eind van 2020 afneemt dankzij onder meer overheidssteun. De virusuitbraak zet ook de vraag naar smartphones vanuit China onder druk. In de tweede helft van 2020 herstelt de vraag.

idc-smartphones-2020-krimp.png

idc-smartphonemarkt-2020-2021.png

Veel fabrikanten introduceren normaliter in februari en maart hun nieuwe topmodellen. Ook voeren zij de laatste testen uit voordat nieuwe producten in producten gaan. Fabrikanten brengen door het coronavirus nu wijzigingen aan in hun productplannen voor de eerste helft van 2020. IDC verwacht dat dit op de middellange en zelfs lange termijn van impact blijft op hun productieplannen.

Meer informatie is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility