Wouter Hoeffnagel - 03 maart 2020

Autoriteit Persoonsgegevens komt met tips voor veilig gebruik connected cars

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt autobezitters voor dataverzameling door hun voertuigen, wat privacygevoelig kan zijn. De toezichthouder geeft ook enkele tips aan kopers van auto's.

Moderne auto's verzamelen veel gegevens over hun inzittenden. Zo weet een voertuig waar je bent geweest, hoe hard je hebt gereden en met wie je vanuit de auto hebt gebeld. Deze data zijn toegankelijk voor autofabrikanten, die de gegevens in sommige gevallen delen met partijen als leasemaatschappijen. "Dit kan gaan om zeer gevoelige informatie. Uit locatiegegevens is bijvoorbeeld af te leiden hoe vaak iemand naar de dokter gaat, de sportschool bezoekt of juist een snackbar en hoe laat iemand thuiskomt van werk. Maar ook of iemand naar een verslavingskliniek rijdt, een familielid bezoekt in de gevangenis of de auto elke week parkeert bij een kerk, moskee of synagoge", schrijft de toezichthouder op zijn website.

Tips

In een handleiding zet de Autoriteit Persoonsgegevens tips uiteen voor eigenaren of kopers van auto's. Zo adviseert de toezichthouder onder meer na te gaan hoe lang de fabrikant software-updates voor voertuigen garandeert. Ook raadt de waakhond aan te letten op de beveiliging van dataopslag.

Ook wijst de Autoriteit Persoonsgegevens erop dat autofabrikanten, importeurs en dealers verplicht zijn kopers te informeren over welke gegevens het voertuig verzamelt en opslaat. Daarnaast is in de handleiding een overzicht te vinden met tips en informatie over rechten bij de ingebruikname of verkoop van een voertuig. Denk hierbij aan tips om verzamelde data uit de auto te verkopen, wat voorkomt dat de nieuwe eigenaar hiertoe toegang krijgt.

De handleiding is hier te vinden.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!