China zet Oeigoeren in voor dwangarbeid bij Westerse multinationals
03-03-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

China zet Oeigoeren in voor dwangarbeid bij Westerse multinationals

De Chinese regering heeft een massale overdracht van Oeigoeren en andere burgers van etnische minderheden uit het verre westen van het gebied Xinjiang naar fabrieken in het hele land uitgevoerd. Onder omstandigheden die sterk wijzen op dwangarbeid, werken Oeigoeren in fabrieken in de toeleveringsketens van minstens 83 bekende wereldwijde merken in de technologie-, kleding- en automobielsector, waaronder Apple, BMW, Gap, Huawei, Nike, Samsung, Sony en Volkswagen. Dit meldt het Australian Strategic Policy Institute.

Dit rapport schat dat tussen 2017 en 2019 meer dan 80.000 Oeigoeren uit Xinjiang zijn overgebracht om in fabrieken in China te werken, en sommige van hen zijn rechtstreeks vanuit detentiekampen gestuurd.

Het geschatte cijfer is volgens het omderzoeksbureau conservatief en het werkelijke cijfer zal waarschijnlijk veel hoger ligger. In fabrieken ver weg van huis, leven de mensen meestal in gescheiden slaapzalen, ondergaan gedwongen georganiseerde taalcurssenen Mandarijn en ideologische training buiten werktijd. Ze staan verder onder voortdurend toezicht en mogen niet deelnemen aan religieuze bijeenkomsten.

Talrijke bronnen, waaronder overheidsdocumenten, tonen aan dat overgedragen werknemers minders krijgen en beperkte bewegingsvrijheid hebben zo meldt het Australian Strategic Policy Institute.

Lees het rapport op deze link.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware