Huawei verwacht dat Europese operators zijn 5G-apparatuur blijven gebruiken

09-03-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Huawei verwacht dat Europese operators zijn 5G-apparatuur blijven gebruiken

Huawei verwacht dat Europese telecombedrijven blijven kiezen voor 5G-apparatuur van het Chinese merk. Dit ondanks de felle kritiek die met name de Verenigde Staten (VS) uit op het bedrijf en diens hardware.

Dit zegt Abraham Liu, Chief Representative voor EU-instellingen bij Huawei, tegen Reuters. De VS waarschuwen al langer dat 5G-apparatuur van Huawei niet veilig is. Zo vrezen de Amerikanen dat de Chinese overheid via apparatuur van het bedrijf kan meeluisteren op Westerse 5G-netwerken. Het land zet bondgenoten daarom onder druk geen Huawei-apparatuur te gebruiken in hun 5G-netwerken. Zo dreigt het land onder meer geen inlichtingen meer te delen met bondgenoten die Huawei-apparatuur inzetten.

Europese 5G-richtlijn

De Europese Unie presenteerde in januari nieuwe 5G-richtlijnen. Deze geven EU-lidstaten de vrijheid zelf te bepalen welke rol Huawei mag spelen in hun 5G-netwerken. Huawei verwacht niet dat Europese landen massaal afzien van het gebruik van Huawei-apparatuur. "Het is van belang dat zij (red: telecomoperators) een keuzevrijheid houden en zelf beoordelen welke leverancier hen de meeste waarde oplevert", legt Liu.

Liu benadrukt dat nadat de 5G-netwerktechnologie van Huawei is geïnstalleerd telecomoperators '100% controle' hebben over iedere informatiestroom over hun netwerk. Ieder toegang tot het netwerk wordt geregistreerd. "Wij bouwen de volledige snelheid, waarna de beheerders van deze snelweg de tolpoorten beheren en bepalen hoeveel auto's over de weg reizen", zegt Liu. "Wij geven hen de sleutel. Zij hebben hierover volledige controle." 

Terug naar nieuws overzicht
Mobility