Minecraft heeft een bibliotheek voor gecensureerde media artikelen
16-03-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Minecraft heeft een bibliotheek voor gecensureerde media artikelen

Reporters Without Borders gebruikt het online blokkenspel Minecraft om een virtuele bibliotheek te bouwen die gericht is op vrije meningsuiting. De bibliotheek bevat journalistieke artikels die elders online gecensureerd worden.

Minecraft kent u als het ontiegelijk populaire online spelletje waarbij je blokken delft om er alles van hutjes tot kastelen en volledige reconstructies van Games of Thrones sets mee te bouwen. Het spel wordt nu echter ingezet als achterdeurtje om gecensureerde werken een plek te geven.

De nonprofit Reporters Without Borders, een actiegroep rond vrije meningsuiting, heeft de zogeheten Uncensured Library gebouwd met de hulp van een ontwikkelstudio genaamd Blockworks. Bij de werken die je hier kan lezen zitten onder meer teksten van Jama Khashoggi, de journalist die in 2018 vermoord werd om zijn kritiek op de Saudische overheid.

Het idee achter de bib is dat Minecraft op zich door de meeste nationale firewalls heen geraakt, omdat het gezien wordt als een onschuldig spelletje, dat bovendien maandelijks 145 miljoen spelers aantrekt. "Minecraft is beschikbaar in elk land", zegt Christian Mihr, executive director van Reporters Without Borders Duitsland daarover. "Het spel wordt ook niet gecensureerd zoals sommige andere games, die verdacht worden politiek te zijn. Het heeft grote gemeenschappen in elk land en daarom kwamen we met het idee. Het is een achterdeurtje rond censuur."

Voor elk land worden auteurs gekozen om dat land te vertegenwoordigen, zodat burgers hun werken alsnog kunnen lezen. Mihr drukt er ook op dat hij toestemming vraagt om werken te publiceren.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Software