Redactie - 18 maart 2020

maincubes biedt honderd procent gegarandeerde beschikbaarheid

maincubes biedt honderd procent gegarandeerde beschikbaarheid image

Waar de meeste datacenter-uitbaters een downtime van minuten per jaar aanvaardbaar achten, vindt Joris te Lintelo, Vice President Sales van maincubes Nederland, een seconde per jaar nog te veel. “Wij hebben alles dermate ingericht, met de Duitse degelijkheid, dat er nooit uitval is. Wij garanderen contractueel honderd procent beschikbaarheid. Bij ons is alles dubbel uitgevoerd, alles overgedimensioneerd en niets aan het toeval overgelaten; wij laten ons niet verrassen en kunnen onze klanten volledige beschikbaarheid garanderen; het hele jaar door.”

Die opmerking over Duitse degelijkheid komt niet uit de lucht vallen: maincubes is eigendom van de Zech Group, een internationaal opererende holding met het hoofdkantoor in Bremen. Het is een grote onderneming in familiebezit. “Dat maakt ons al anders dan de andere aanbieders van datacenterdiensten; geringe kans dat wij worden overgenomen en ons beleid zal veranderen”, verwijst Te Lintelo naar de consolidatieslag die de laatste tijd gaande is in de Europese datacentermarkt. Andere datacenters zijn eigendom van durfkapitalisten of een Amerikaans of Aziatisch bedrijf.

maincubes heeft in Frankfurt een datacenter (met een tweede op komst) en eentje op Schiphol-Rijk (eveneens met een tweede geplande uitbreiding). “Autofabrikanten hebben zich eigenlijk ontwikkeld tot softwarehuizen - om het sterk neer te zetten – data en de beschikbaarheid van data is van cruciaal belang. Niet voor niets heeft Daimler gekozen voor maincubes in Frankfurt; onder meer vanwege die gegarandeerde beschikbaarheid en eigendomsstructuur.”

Strategische locatie

Het pand op Schiphol-Rijk heeft maincubes twee jaar geleden overgenomen. Alle apparatuur is er destijds uitgehaald en maincubes heeft het vervangen met state of the art machines, kabels, generatoren en UPS’en. Kortom: alles om een modern datacenter te zijn. “Trouwens, dat wij kantoor- en opslagruimte hebben voor klanten, is ook een pré. Klanten kunnen het inrichten om er te werken en reserve-onderdelen op te slaan. Dit is niet overal beschikbaar en blijven technici heen en weer rijden. Bij ons kunnen ze over een eigen werk- en opslagruimte beschikken.”
De overname van een bestaand datacenter heeft een goede start gegeven in Nederland. maincubes AMS01 is gevestigd in Schiphol-Rijk, op één van de drie grote datacenter campussen in Amsterdam. De nabijheid van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) is een groot pluspunt. Wij zijn gevestigd op een zeer strategische locatie.”

Meteen aan de slag

De basisinfrastructuur om al die datacenters van elektriciteit te voorzien, laat met betrekking tot de nabije toekomst te wensen over. De gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam hebben een tijdelijke bouwstop van datacenters ingesteld. “De kans is groot dat een klant met een grote energievraag nul op het rekest krijgt als hij meteen een ruimte wil (laten) inrichten. Bij ons kunnen ze direct aan de slag. Wij hebben voldoende capaciteit beschikbaar.”
En dan kunnen ze het geheel naar eigen keus inrichten. “Vaak is de keuze beperkt tot standaard racks, de standaard inrichting. Die hebben wij natuurlijk ook”, zegt Te Lintelo, “maar wij hebben meer varianten. We hebben private rooms beschikbaar; ook voor grotere IT set-ups. Daarnaast bieden wij het Open Compute Project aan. We hebben zelfs een Europese functie: bedrijven kunnen in het European OCP Experience Center uitproberen wat het is om met het milieuvriendelijkere OCP aan de slag te gaan. Dit project is erop gericht om zo efficiënt mogelijke servers toe te passen; die overigens niet passen in de standaard racks. OCP is dertig tot veertig procent efficiënter (lees: energiezuiniger) dan de standaard technologie. Eigenlijk is dit de eerste doorontwikkeling van de mainstream aanpak.”
Maar wie echt het milieu (en zijn portemonnee) wil ontzien en minder CO2 wil uitstoten, kan bij maincubes vanaf 2020 ook kiezen voor immersion cooling, waarbij servers in een speciale koelvloeistof zijn ondergedompeld. Omdat deze oplossing nauwelijks elektriciteit nodig heeft voor koeling, is de uitstoot van koolstofdioxide beduidend lager.

Van klein tot groot

Elke organisatie kan bij maincubes terecht, aldus Te Lintelo. Van klein tot groot. “De nationale Nederlandse markt zelf is relatief klein”, legt hij uit. “En het aanbod is groot; juist door de aanwezigheid van AMS-IX en het fijnmazige glasvezelnetwerk in ons land. Daarom zie je dat ook veel buitenlandse bedrijven een plekje zoeken in en rond Amsterdam. Wij onderscheiden ons met het gevarieerde aanbod, de samenwerking met een veelvoud aan carriers en met onze focus op co-locatie. Wij bieden geen aanpalende diensten aan, we zijn geen hosting-bedrijf. Dat laten we graag aan onze partners over.”
Te Lintelo kan zich voorstellen dat de Duitse industrieën onderdak willen hebben in een maincubes datacenter te Frankfurt en voor bijvoorbeeld een bepaalde dataset gebruikmaken van een maincubes datacenter op Schiphol-Rijk. “Elektriciteit is hier veel goedkoper dan in Duitsland. Het verlagen van de TCO kan een belangrijke reden zijn om dan voor een nevenlocatie bij maincubes in Nederland te kiezen; en het mooie is dat ze dan toch alles bij één Europees datacenterbedrijf hebben ondergebracht. Hoe het ook zij: iedereen is welkom bij ons.”

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!