EU-document wijst op Russische desinformatiecampagne rondom coronavirus

18-03-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

EU-document wijst op Russische desinformatiecampagne rondom coronavirus

Russische media voeren een 'significante desinformatiecampagne' tegen het Westen om de impact van het coronavirus te versterken, paniek te zaaien en wantrouwen te creëren. Dit staat in een document van de Europese Unie (EU). Het Kremlin ontkent de aantijgingen.

Dit meldt Reuters, dat het document heeft ingezien. De Russische campagne is naar verluid gericht op het verspreiden van valse nieuws over het coronavirus in het Engels, Spaans, Italiaans en Frans. Het zou gaan om tegenstrijdige, verwarrende en foutieve rapportages bedoeld om het voor de EU moeilijker te maken over de pandemie te communiceren.

'80 gevallen van desinformatie'

Het document wijst op een EU-database waarin meer dan 80 gevallen van desinformatie over het coronavirus sinds 22 januari zijn geregistreerd. Het gaat hierbij om voorbeelden verspreid in landen variërend van Litouwen tot Oekraïne. Daarnaast wijst het document erop dat op social media RT Spanish op de 12de positie staat in de lijst met meest populaire nieuwsbronnen over het coronavirus tussen januari en medio maart. RT Spanish is een door Rusland gefinancierd Spaanstalige mediakanaal. De ranglijst is gebaseerd op het aantal keer dat nieuws van een nieuwsbron is gedeeld op social media.

Het Kremlin ontkent de aantijgingen. Woordvoerder Dmitry Peskov wijst erop dat het document geen enkel concreet voorbeeld van of link naar een specifieke media bevat. Peskov spreekt over 'ongefundeerde aantijgingen die in de huidige situatie waarschijnlijk het resultaat zijn van een anti-Russische obsessie'.

Terug naar nieuws overzicht