Wouter Hoeffnagel - 19 maart 2020

Meer Europese landen zetten mobiele data in tegen coronavirus

Na Oostenrijk en Israël zetten nu ook Italië en Duitsland mobiel dataverkeer in om de bewegingen van burgers in kaart te brengen. Dit heeft als doel de verspreiding van het coronavirus in te perken. De data maakt het onder meer mogelijk de bewegingen te achterhalen van klanten van de providers in 'hot zones' waar het coronavirus zich verspreidt.

Reuters meldt dat Telecom Italia, Vodafone Italy, Wind Tre, Telekom Austria en Deutsche Telekom geanonimiseerde gebruiksgegevens leveren aan autoriteiten. Met de gegevens worden de bewegingen van abonnees in kaart gebracht. Door de gegevens te anonimiseren is dit naar verluid niet in strijd met Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Locatie van patiënten volgen

De landen gaan hiermee minder ver dan onder meer China, Taiwan en Zuid-Korea. Deze landen zetten locatiegegevens van smartphones in om de bewegingen van patiënten met het coronavirus te monitoren. Hiermee controleren zij of patiënten zich aan quarantaineregels houden.

Ook de Amerikaanse overheid wil locatiedata van klanten te delen in de strijd tegen het coronavirus. The Washington Post meldt dat de VS hierover in gesprek is met meerdere grote Amerikaanse techbedrijven. 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!