Wouter Hoeffnagel - 20 maart 2020

Rabobank: ICT-sector groeit in 2020 ondanks coronacrisis licht

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,2 procent door de impact van het coronavirus. De crisis raakt nagenoeg alle sectoren. De ICT-sector en specialistische zakelijke dienstverlening groeien naar verwachting licht.

Dit verwachten analisten van de Rabobank, die in dit scenario ervan uitgaan dat de coronacrisis tussen april en juli onder controle komt. In dit geval kan halverwege 2020 economisch herstel worden ingezet. "Door de maatregelen die wereldwijd zijn getroffen om deze gezondheidscrisis het hoofd te bieden, vallen de huishoudbestedingen en de productie van bedrijven in Nederland tijdelijk fors terug. Dat raakt niet alleen de winstgevendheid van ondernemers, maar zet ook de werkgelegenheid en daarmee de inkomens van Nederlanders onder druk", schrijft de Rabobank.

Lichte groei voor ICT-sector

Verschillende sectoren krijgen forse klappen door de coronacrisis. Denk hierbij aan de horeca en cultuursector, bouw, sierteelt en transportsector. Tegelijkertijd verwacht Rabobank-econoom Leontine Treur dat sommige sectoren in 2020 juist (licht) groeien. Het gaat hierbij naast de zorgsector om de ICT-sector en specialistische zakelijke dienstverlening.

De overheid kondigde onlangs een omvangrijk pakket met steunmaatregelen aan bedoeld om de economische pijn van de coronacrisis te verwachten. Deze maatregelen omvatten onder meer verruiming van de werktijdverkorting, inkomenssteun voor zzp’ers en garantstellingen voor bedrijfsleningen. Daarnaast hebben centrale banken regelingen getroffen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de liquiditeit aan bedrijven opdroogt. Rabobank-econoom Carlijn Prins: "Deze ingrepen zijn cruciaal om huishoudinkomens op peil te houden en om te voorkomen dat bedrijven omvallen die in normale tijden gezond en concurrerend zijn. Bedrijven en huishoudens kunnen dan weer de draad oppakken zodra de coronacrisis voorbij is."

Daling van inkomen

Prins verwacht dat deze maatregelen veel leed kunnen verzachten, maar niet in zijn geheel wegnemen. Zo krijgen sommige te mensen te maken met een daling van hun inkomen. Prins: "Zo wordt mogelijk niet voor elke flexwerker werktijdverkorting aangevraagd, worden tijdelijke contracten misschien niet allemaal verlengd en zullen zzp’ers het aantal opdrachten zien teruglopen."

Meer informatie is hier te vinden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!