Reuters: App ontwikkelaars onder druk gezet om Google Firebase te gebruiken

20-03-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Reuters: App ontwikkelaars onder druk gezet om Google Firebase te gebruiken

Google zet appontwikkelaars onder druk code te embedden in eigen producten waarmee Google meer toegang krijgt tot data van klanten. De werkwijze is onderwerp van een reeks onderzoeken die het Amerikaanse ministerie van Justitie en Amerikaanse openbaar aanklagers afgelopen zomer naar Google zijn begonnen.

Dit melden anonieme bronnen aan Reuters. In het specifiek draait het onderzoek om Firebase, een platform van Google dat appontwikkelaars helpt mobiele apps te ontwikkelen. Firebase bestaat uit verschillende applicaties die ontwikkelaars helpen bij de ontwikkeling van apps, het testen van apps en het laten groeien van hun business. Firebase is in 2011 ontwikkeld en sinds 2014 eigendom van Google.

Restricties opgeworpen

De bronnen wijzen er onder meer op dat Google het in de afgelopen twee jaar moeilijker heeft gemaakt om veelgebruikte functies in apps te embedden zonder gebruik te maken van Firebase. Zo vereisen apps sinds vorig jaar Firebase Cloud Messaging om push notificaties te versturen. Google stelt dat deze werkwijze noodzakelijk is om te voorkomen dat apps de accu van smartphones te zwaar belasten.

Google wijst in een reactie erop dat het gebruik van Firebase optioneel is, en gebruik kan worden in combinatie met concurrerende diensten. Zo stelt het bedrijf dat appontwikkelaars ook Pushy kunnen gebruiken om pushnotificaties uit te sturen. Pushy-oprichter Elad Nava zegt echter tegenover Reuters dat Google steeds meer beperkingen opwerpt die de haalbaarheid van Pushy in geding brengen. "Er is een duidelijke trend waar Google probeert zoveel mogelijk diensten in Firebase te krijgen en ontwikkelaars die andere diensten gebruiken te beperken", aldus Nava.

Meer informatie is beschikbaar bij Reuters.

Terug naar nieuws overzicht