Wouter Hoeffnagel - 21 maart 2020

ICTWaarborg: Kabinet moet ICT als cruciale beroepsgroep zien

ICTWaarborg roept het kabinet op ICT als een cruciale beroepsgroep te zien. De brancheorganisatie voor ICT-bedrijven noemt de ICT-branche momenteel voor Nederland essentieel.

"De huidige situatie met betrekking tot het corona virus brengt veel onzekerheid met zich mee. Veel bedrijven sluiten, werknemers werken thuis en leerlingen volgen thuis onderwijs. De verbinding met het internet en een goed werkende ICT-infrastructuur is momenteel dan ook cruciaal. Te meer nu dit de manier is om met de wereld verbonden te blijven en op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Reden waarom ICT reeds door ons kabinet als een van de vitale processen is aangemerkt", schrijft Marloes Wijnholds, Hoofd Juridische Afdeling bij ICTWaarborg, in een brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Basisbehoefte

De beroepsgroep ICT is op dit moment niet als één van de cruciale beroepsgroepen aangemerkt. ICTWaarborg wijst erop dat d de beroepsgroep juist van essentieel belang is om in onze basisbehoefte van draadloze communicatie te voorzien. "Internet is immers door onze overheid als een basisbehoefte aangemerkt", aldus ICTWaarborg.

"Er is momenteel een grote vraag naar apparatuur en ondersteuning daarbij. Niet alleen voor werkend Nederland, maar ook voor niet-werkend Nederland. De kwetsbare groepen, waaronder oudere mensen, leven momenteel in sociaal isolement. Voor hen is de toegang tot het internet en daarmee toegang tot het nieuws en sociaal contact, kritiek. Het is dan ook van wezenlijk belang dat zowel werkend als niet-werkend Nederland deze toegang blijft houden. Indien en voorzover deze toegang wordt bemoeilijkt, dient er toegang te zijn en blijven bij hulp en ondersteuning. De ICT-bedrijven vervullen hier een doorslaggevende rol. Dat zijn immers de partijen die reparaties kunnen uitvoeren en de toegang tot het internet mogelijk maken en zo Nederland draaiende kunnen houden. Deze behoefte zal bij een eventuele lockdown enkel en alleen maar toenemen", schrijft Wijnholds.

'Zorg dat Nederland verbonden blijft'

"Wij dringen er daarom op aan dat de beroepsgroep ICT als één van de cruciale beroepsgroepen wordt gekwalificeerd om er daarmee voor te zorgen dat Nederland verbonden blijft. Wij willen bewerkstelligen dat de bedrijven werkzaam in de ICT-branche, zoals de hosting-partijen, cloud-diensten, ISP-ers en computerwinkels en reparatiebedrijven, hun werkzaamheden kunnen blijven uitvoeren, ook in het geval van een eventuele lockdown."

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!