Vraag naar monitoren neemt dit jaar af

Vraag naar monitoren neemt dit jaar af

Vraag naar monitoren neemt dit jaar af

Vraag naar monitoren neemt dit jaar af

Vraag naar monitoren neemt dit jaar af

23-03-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Vraag naar monitoren neemt dit jaar af

De wereldwijde markt voor pc-monitoren groeide in het vierde kwartaal van 2019 (4Q19) jaar op jaar met 5 procent, volgens de Worldwide Quarterly PC Monitor Tracker van onderzoeksbureau IDC. De wereldwijde verzendingen overtroffen de verwachtingen en bereikten iets meer dan 33,2 miljoen, een aantal overtrof het laatste in het vierde kwartaal van 2014.

In het vierde kwartaal en in bijzonder tijdens de feestdagen werd 2019 voor een indrukwekkende vraag naar monitoren afgesloten met een jaarlijkse groei van 1,5%. Net als de pc-markt werd het monitor-momentum versterkt door projecten voor het vernieuwen van zakelijke hardware die de markt verder consolideerden, met de top 3 spelers - Dell, HP en TPV, die in 2019 bijna 50% van de markt in handen hadden.

Daarnaast speelden andere factoren een rol spelen dat de markt verder heeft geholpen. Schermformaten bleven groeien - 2019 was het eerste jaar waarin 23,8-inch schermen 21,5-inch inhaalden toen zowel display leveranciers als OEM's zich richtten op het op de markt brengen van grotere formaten. De sterke acceptatie van gamingmonitors hielp ook het consumentensegment naar het eerste groeijaar sinds 2010 te tillen.

Wat de toekomst betreft, gelooft IDC dat de markt voor uitdagingen op de korte termijn staat die verschillende kwartalen in beslag zullen nemen. Het einde van de meeste commerciële migratie-inspanningen voor Windows 10 pc’s betekent dat monitoren een vertraging zullen zien na de afgelopen twee jaar van groei. 

Bovendien heeft de verslechterende situatie als gevolg van het COVID-19-virus een nieuwe reeks remmers geïntroduceerd die zowel vraag als aanbod negatief zullen beïnvloeden. De aan de gang zijnde gebeurtenissen in China zullen de leveringsketen van de monitor als geheel verstoren en zullen zich waarschijnlijk uitbreiden tot de eerste helft van 2020. De vraag in China en andere regio's wordt ook onderdrukt, maar de wereldwijde zendingen zouden in de tweede helft van 2020 licht moeten verbeteren, met 2021 toont een rebound in volume.

"Zelfs als de supply chain voor monitoren op weg is naar herstel, blijven er uitdagingen bestaan ??met bepaalde tekorten aan componenten, zoals achtergrondverlichting, evenals arbeids- en logistieke problemen", zegt Jay Chou , onderzoeksmanager voor IDC's Quarterly PC Monitor Tracker. "Tegelijkertijd verschuift de bezorgdheid snel van aanbodbeperkingen naar algemene inkrimping van de vraag over meerdere markten. Naarmate meer steden te maken krijgen met lockdowns en bewegingsbeperkingen, zal een ander slachtoffer fysieke winkels zijn die al lang afstand doen van hun aandeel. OEM's moeten de tijd nemen om hun online strategie verder te beoordelen.”

Terug naar nieuws overzicht
Hardware