Wouter Hoeffnagel - 23 maart 2020

Techbedrijven onderzoeken inzet locatiegegevens in strijd tegen coronacrisis

De Amerikaanse overheid overweegt locatie-informatie in te zetten om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. De VS is hierover in discussie met Amazon.com, Apple, Facebook, Google-moederbedrijf Alphabet, IBM en andere techbedrijven.

Dit meldt de Washington Post. De Amerikaanse senator Ed Markey uit in een brief gericht aan Michael Kratsios, de Chief Technology Officer van het Amerikaanse Witte Huis, zijn zorgen over de plannen. "We moeten zekerheid hebben dat het verzamelen en verwerken van dit soort informatie, ook als deze geaggregeerd en geanonimiseerd is, geen veiligheids- en privacyrisico's oplevert voor individuen", schrijft Markey in de brief. De senator vraagt in de brief om meer informatie over de wijze waarop de data worden verzameld, geanonimiseerd en opgeslagen. Ook wil Markey weten wie toegang heeft tot de gegevens en welke bedrijven betrokken zijn.

Google meldt in een verklaring dat een dergelijk initiatief moet voldoen aan de privacyprotocollen van het bedrijf. Zo wil het bedrijf geen gegevens delen van de locatie, bewegingen of contacten van individuen. Facebook meldt vooralsnog geen overeenkomst te hebben gesloten of verzoeken te hebben ontvangen voor het delen van locatiegegevens van individuen met de overheid. Apple laat in een reactie weten geen locatiegegevens van gebruikers te verzamelen, en deze dus ook niet te kunnen overhandigen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!