Europese Commissie: Mobiele data gebruiken in strijd tegen coronavirus

25-03-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese Commissie: Mobiele data gebruiken in strijd tegen coronavirus

Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton is met CEO's van Europese telecombedrijven in overleg. Onderwerp van gesprek is het gebruik van geanonimiseerde mobiele data om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen en te voorspellen.

Dit maakt de Europese Commissie bekend in een videoconferentie. Breton stelt dat de gegevens kunnen helpen patronen van verspreiding van het virus te analyseren. Dit helpt onder meer te bepalen waar de behoefte aan medisch materiaal het grootste is. De Europese Commissie moet gaan bepalen hoe de data wordt ingezet. "Per land willen we één grote operator selecteren", aldus Breton tegenover de nieuwssite Politico. "We willen snelheid maken en dit op dagelijkse basis opvolgen."

Het delen en beheren van metagegevens van telecomoperators is volgens de Europese Commissie in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en andere Europese privacywetgeving. Dit onder meer aangezien de data niet terug te leiden is naar individuele gebruikers. Ook wijst een woordvoerder van de commissie op een bepaling in de wetgeving die uitzonderingen mogelijk maakt om persoonlijk data te verwerken om de openbare gezondheid te beschermen.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility