VodafoneZiggo en KPN bereid telecomdata te overhandigen in coronacrisis

26-03-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

VodafoneZiggo en KPN bereid telecomdata te overhandigen in coronacrisis

VodafoneZiggo en KPN zijn bereid metadata af te staan aan de Nederlandse en Europese overheid in de strijd tegen het coronavirus. Dit moet echter wel technsich en juridisch haalbaar zijn.

Dit zeggen de providers in een reactie op vragen van Tweakers. Eurocommissaris Thierry Breton zei onlangs tegen Politico geanonimiseerde telecomgebruikers te willen inzetten in de huidige coronacrisis. Met behulp van de data wil de Europese Commissie de verspreiding van het virus analyseren. Dit moet onder meer helpen te bepalen waar de behoefte aan medisch materiaal het grootst is.

"Per land willen we één grote operator selecteren", aldus Breton tegenover de nieuwssite Politico. "We willen snelheid maken en dit op dagelijkse basis opvolgen."

Technisch en juridisch haalbaar

In een reactie zegt VodafoneZiggo tegen Tweakers dat het vooralsnog geen formeel verzoek van de Nederlandse overheid heeft ontvangen om data te overhandigen. Wel geeft de provider aan bereid te zijn overheden te helpen inzichten te ontwikkelen gebaseerd op grote geanonimiseerde datasets indien dit technisch en juridisch haalbaar is.

Ook KPN meldt vooralsnog niet een dergelijk verzoek te hebben gekregen. Indien de autoriteiten hier echter behoefte aan hebben is KPN bereid dit te faciliteren, indien ook voldaan kan worden aan de geldende privacywetgeving.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility