DSA: Noodhulp nodig voor startups

26-03-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

DSA: Noodhulp nodig voor startups

Dutch Startup Association (DSA) roept het kabinet op tot noodmaatregelen voor startups. Steun voor startups is nodig om banen en inkomens te beschermen, stelt de belangenorganisatie.

De DSA noemt startups essentieel voor innovatie en het vormgeven van de economie van de toekomst. De belangenorganisatie vraagt het kabinet onder meer de uitkering voor zzp'ers te verbreden naar directeuren-grootaandeelhouders.

NOW-regeling uitbreiden

Ook vraagt de DSA de Noodregeling Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) in gewijzigde vorm beschikbaar te stellen voor startups. Deze regeling biedt gedupeerde ondernemers een tegemoetkoming in loonkosten. De NOW-regeling is echter afhankelijk van omzetdaling. Veel startups draaien echter nog geen omzet. Zij moeten echter wel loonkosten betalen, terwijl nieuwe financieringsrondes momenteel geen doorgang dreigen te vinden.

"Waar rekening mee moet worden gehouden is dat sommige medewerkers, bijvoorbeeld software ontwikkelaars, ingehuurd worden als zzp-er, vanwege de beperkte beschikbaarheid van deze hoog gekwalificeerde mensen. Het is van groot belang dat de startups ook deze medewerkers aan zich gebonden kunnen houden", schrijft de DSA in zijn brief aan het kabinet.

Financieringsmarkt boost geven

Tot slot vraagt de DSA de financieringsmarkt een boost te geven. Doordat het vertrouwen is gedaald stellen investeerders investeringen uit of af. Hierdoor ontstaat volgens de belangenorganisatie een flessenhals in het systeem, waardoor minder startups doorgroeien en waarderingen dalen. "Als domino effect heeft dit direct consequenties voor de financiering van startups in vroegere levensfase. Het is van groot belang om vandaag maatregelen te nemen, zodat deze motor blijft draaien, en ons verdienvermogen van morgen niet in gevaar komt", aldus de DSA.

De DSA vraagt het kabinet daarom te onderzoeken hoe ene vehikel als Invest-NL investeringen van Venture Capital ondernemingen kan steunen volgens een matching principe. De belangenorganisatie noemt het van belang dat de overheid een sterk signaal van vertrouwen afgeeft door het grootste deel van de investeringen op zich te nemen. "Er dient daarbij onderscheid gemaakt te worden tussen vervolginvesteringen en nieuwe investeringen, waarbij de laatste zwaardere steun van overheid nodig zal hebben en dus een grotere factor matching op de investeringen."

De volledige brief van de DSA is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht