Huawei lanceert P40-serie zonder Google-diensten

27-03-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Huawei lanceert P40-serie zonder Google-diensten

Ondanks het handelsconflict met Amerika blijft Huawei onvermoeid smartphones uitbrengen, inmiddels zonder Google-diensten. De Chinese techreus onthult zijn nieuwste vlaggenschip P40 in drie verschillende smaken. Hardwarematig van een uitzonderlijk hoog niveau, maar de software blijft voorlopig een achilleshiel.

Of het nu Samsung, Huawei of Apple is die een nieuwe smartphone voorstelt: op het moment van de aankondiging gaat het vrijwel altijd om het krachtigste toestel 'that money can buy'. Met de Huawei P40 is dat niet anders, al moeten we meteen een onderscheid maken tussen de 'gewone' P40, de P40 Pro en het absolute paradepaardje, de P40 Pro+. Het zijn overigens allemaal toestellen die klaar zijn voor 5G, dankzij de Kirin 990-chip.

De twee Pro-versies hebben het meest met elkaar gemeen, de specificaties van de instap-P40 zijn vanzelfsprekend wat minder indrukwekkend, maar nog altijd zeer op niveau. Twee dingen die meteen opvallen: de instap-P40 heeft een klassiek scherm (als je dat van een oled-scherm kan zeggen), de andere twee toestellen een display dat aan de zijkanten gebogen afloopt. Er is ook een klein verschil in scherpte: 2.340 x 1.080 pixels voor het basismodel met 6,1-inch scherm, 2.640x 1.200 beeldpunten voor de hogere versies die een display van 6,58-inch in de strijd werpen. We noteren ook dat de Pro en Pro+ een schermfrequentie van 90Hz bieden, versus 60Hz voor de Huawei P40. In bepaalde applicaties zou dat voor vloeiendere beelden moeten zorgen.

5 plus 2 camera's

Het belangrijkste onderscheid zit in de gebruikte cameratechnologie. De toestellen zijn aan de achterzijde voorzien van respectievelijk drie, vier of vijf camera's. Het instapmodel P40 beschikt over een groothoek, een ultragroothoek en een telelens met 3x optische zoom. De P40 Pro biedt vijf keer optische zoom en voegt een tof-sensor toe (time-of-flight, voor diepteregistratie). Het absolute vlaggenschip P40 Pro+ gooit er zelfs twee telelenzen tegenaan, met 3x en 10x zoom. Omdat die ook nog eens kunnen samenwerken, zijn volgens Huawei (digitale) zooms mogelijk tot 100x. Een kunstje dat de Samsung Galaxy S20 overigens ook machtig is.

Minstens zo belangrijk bij de P40-serie is de primaire camerasensor van 50 megapixel. Die is met 1/1.28-inch zowel groter als krachtiger dan de 40 MP-sensor van de Huawei P30 (formaat: 1/1.7 inch). Vier pixels worden door de P40-toestellen samengesmolten toe één pixel met extra beeldinformatie, wat zou moeten resulteren in nog betere kiekjes met een gecombineerde resolutie van 12,5 megapixel.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Mobility