Cloud bedrijven uit China helpen snel het coronavirus te bestrijden

27-03-2020 | door: Witold Kepinski

Cloud bedrijven uit China helpen snel het coronavirus te bestrijden

Canalys schat dat de Chinese markt voor cloudinfrastructuurservices in het vierde kwartaal van 2019 met 66,9% is gegroeid, waarbij de totale uitgaven 3,3 miljard dollar bedroegen. China vertegenwoordigde 10,8% van het wereldwijde totaal, waarmee het de op één na grootste markt is. Alibaba Cloud bleef in Q4 2019 de leidende cloudserviceprovider, goed voor 46,4% van de totale uitgaven. Tencent Cloud verhoogde zijn aandeel tot 18,0%, terwijl Baidu AI Cloud de derde plaats bereikte met een aandeel van 8,8%. Alle drie de cloudbedrijven reageerden snel op de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) in China begin 2020 en boden toegang tot on-demand computing, kunstmatige intelligentie en andere diensten om overheidsdiensten, bedrijven, onderzoeksinstellingen en studenten te ondersteunen.

"De voordelen van cloud computing werden aangetoond door de toonaangevende cloudserviceproviders als reactie op de escalerende coronaviruscrisis", zegt Yih Khai Wong, senior analist. “Ze implementeerden snel continuïteitsmaatregelen voor organisaties en creëerden resource-intensieve workloads om enorme datasets te analyseren. Cloudbedrijven openden hun platforms, waardoor nieuwe en bestaande klanten gratis meer middelen konden gebruiken om hun activiteiten te ondersteunen. Ze boden gratis toegang voor onderzoeksinstellingen om de screening van geneesmiddelen op potentiële vaccins te versnellen. Studenten profiteerden ook van toegang tot online leerhulpmiddelen die op de platforms waren opgezet nadat de scholen waren gesloten. Dit vormde het precedent voor technologiebedrijven over de hele wereld die cloudgebaseerde diensten aanbieden als reactie op het helpen van organisaties die getroffen zijn door coronavirus. ”

Alibaba Cloud bood krediet aan organisaties om de Elastic Compute Service, cybersecurity en andere diensten te kopen. Het heeft zijn AI-aangedreven platform gratis beschikbaar gesteld aan onderzoeksinstellingen om gensequentiebepaling, eiwitscreening en aanverwant werk bij de behandeling en preventie van coronavirus te versnellen. Tencent Cloud heeft zijn platform ook beschikbaar gemaakt voor onderzoeksteams van universiteiten in het hele land. Het lanceerde Cloud Office Portfolio om werken op afstand te ondersteunen, waaronder Tencent Meeting en WeChat Work. Tijdens de epidemie waren zowel audio- als videochat-tools gratis beschikbaar om bedrijven en studenten te ondersteunen. Baidu AI Cloud heeft zijn online consultatieplatform voor artsen gratis gemaakt voor medische vragen, die meer dan 15 miljoen interacties hebben afgehandeld. Evenzo opende Baidu AI Cloud zijn platform en AI-algoritme gratis voor onderzoeksinstellingen, terwijl het kaarttools ontwikkelde om de initiële verspreiding van het virus te volgen om lokale responsinspanningen te ondersteunen.

Voor het hele jaar 2019 stegen de uitgaven voor cloudinfrastructuurservices in China met 63,7% tot meer dan 10,7 miljard dollar. Alibaba Cloud stond op de eerste plaats, goed voor 46,1% van de markt. Tencent Cloud was de op één na grootste met een aandeel van 17,3%. AWS werd derde, gevolgd door Baidu AI Cloud. De vooruitzichten voor 2020 zijn positief, aangezien organisaties hun bedrijfscontinuïteitsmaatregelen zullen beoordelen wanneer we het einde van deze huidige situatie bereiken en zullen proberen meer applicaties naar de cloud te verplaatsen. De cloudbedrijven die de afgelopen drie maanden snel bestaande en nieuwe klanten ondersteunden, zullen het meeste winnen.

 

Terug naar nieuws overzicht
Cloud