Nederland overweegt telecomdata te gebruiken in coronacrisis

27-03-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Nederland overweegt telecomdata te gebruiken in coronacrisis

Nederland overweegt locatiegegevens van smartphonegebruikers in te zetten om de verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. Het gaat om geanonimiseerde en geaggregeerde telecomdata.

Het ministerie van Economische Zaken meldt aan NRC. "Nederland onderzoekt de meerwaarde van het gebruik van geanonimiseerde en geaggregeerde telecomdata. Daarover wordt momenteel overleg gevoerd met de Autoriteit Persoonsgegevens en het Agentschap Telecom", aldus een woordvoerder van het minister.

Indien het plan doorgaat volgt Nederland andere landen waaronder Duitsland, Oostenrijk en Italië. Deze landen zetten geanonimiseerde telecomgegevens in om te onderzoeken in welke mate het aantal verplaatsingen afneemt. Slowakije gaat verder en wil de gegevens inzetten om te controleren of coronapatiënten die in isolatie zitten ook daadwerkelijk thuisblijven.

'AP in overleg met één telecombedrijf'

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, meldt dat de toezichthouder in overleg is met meerder ministeries en één telecombedrijf. Welk bedrijf dit is is niet bekend. Wolfsen meldt dat de AP niet op voorhand negatief staat tegenover eventuele voorstellen, maar deze wel kritisch zal beoordelen.

„Er wordt vaak te snel gezegd dat geanonimiseerde data geen persoonsgegevens meer zijn. Als wij dat nader onderzoeken, blijkt dat toch vaak anders te liggen. De AP vindt dat we goed moeten kijken welke technische middelen kunnen helpen om het virus te stoppen, maar we moeten niet over een maand wakker worden in een Big Brother-maatschappij”, aldus Wolfsen.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility