Microsoft doet afstand van gezichtsherkenning specialist AnyVision

29-03-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Microsoft doet afstand van gezichtsherkenning specialist AnyVision

Microsoft stopt met een verdere investering in de Israëlische startup AnyVision, een specialist in gezichtsherkenning. Microsoft heeft besloten om geen minderheidsbelangen te houden in bedrijven die gezichtsherkenningstechnologie verkopen.

Microsoft's focus is verschoven naar de commerciële relaties die veroorloven Microsoft meer toezicht en controle over het gebruik van gevoelige technologieën zo meldt het bedrijf aan The Wall Street Journal.

Palestijnen

Microsoft heeft in juni 2019 via zijn M12 fonds geïnvesteerd in AnyVision, dat onder andere door mensenrechtenorganisaties en in de media beschuldigd van het onderzoeken van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. AnyVision ontkent dit overigens. Microsoft huurde daarop Eric Holder in, een voormalig openbaar aanklager uit de Verenigde Staten (VS), om te onderzoeken of het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie ethisch verantwoord is. 

Ethische richtlijnen

Microsoft kondigde eerder ethische richtlijnen aan voor het gebruik van gezichtsherkenning. Het bedrijf wil zich hiermee inzetten voor het beschermen van de democratische vrijheden met betrekking tot surveillance. Microsoft gaf toen aan gezichtsherkenningstechnologie niet te zullen inzetten in scenario's waarin deze vrijheden worden aangetast.

Terug naar nieuws overzicht
Software