DEEPMAP Dashboard voor inzicht ontwikkeling COVID-19

Sjoerd Wieringa

30-03-2020 | door: Witold Kepinski

DEEPMAP Dashboard voor inzicht ontwikkeling COVID-19

Onlangs lanceerde DEEPMAP (https://www.deepmap.nl) een dashboard om actuele data over de verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland in beeld te brengen. Het dashboard (https://deepmap.shinyapps.io/dashboard_ggd/) visualiseert data van onder andere het RIVM op het niveau van de gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD).

Op 24 maart heeft DEEPMAP de code voor het dashboard op GitHub openbaar gemaakt onder een licentie die elk (non-commercieel) gebruik van de code toelaat. De publicatie van de code maakt het mogelijk voor iedereen om aan de ontwikkeling van het dashboard bij te dragen. De eerste bijdragen vanuit de ‘data science community’ zijn inmiddels een feit.

Het dashboard wordt elke dag geüpdatet met nieuwe data van het RIVM, waaronder de epidemiologische rapporten, en de stichting Nederlandse Intensive Care Evaluatie (NICE). Stichting NICE houdt data bij over de bezetting op Nederlandse Intensive Care afdelingen. Niet alleen de data blijft actueel, ook worden er regelmatig nieuwe visualisaties aan het dashboard toegevoegd.

“Wij willen met het dashboard een middel aanbieden dat op een gebruiksvriendelijke manier data over COVID-19 nauwkeurig presenteert”, aldus Sjoerd Wierenga, oprichter van DEEPMAP. “Het dashboard heeft momenteel honderden gebruikers per dag, maar het meest trots zijn we op de complimenten die we van GGD’en krijgen!”.

Wil je bijdragen aan de ontwikkeling of ben je nieuwsgierig naar de code? Kijk dan op deze pagina op GitHub (https://github.com/deepmapnl/covid-19).

Terug naar nieuws overzicht