Coronavirus zorgt voor meer vraag naar AV en PCs voor thuiswerkplek
01-04-2020 | door: Witold Kepinski

Coronavirus zorgt voor meer vraag naar AV en PCs voor thuiswerkplek

Dramatische veranderingen in de werkroutines, veroorzaakt door de COVID-19 ofwel coronavirus pandemie, hebben de afgelopen weken de kanaalomzet in sommige categorieën doen stijgen, aldus CONTEXT, een IT-marktonderzoeksbureau.

In navolging van Italië hebben veel Europese regeringen, waaronder die van Frankrijk, Spanje, Duitsland en het VK, de afgelopen weken strenge beperkingen opgelegd die de bewegingsvrijheid van burgers beperken. Deze omvatten de sluiting van alle cafés, restaurants en bars, evenals winkels die niet-essentiële items verkopen.

In veel landen is er bij de burgers op aangedrongen om alleen naar 'essentieel werk' te reizen dat thuis niet kan worden gedaan, in een poging de verspreiding van het nieuwe coronavirus verder te beperken.

De impact op de verkoop van kanaalomzet is al zichtbaar in de IT-distributiecijfers voor de acht weken tot 15 maart, vergeleken met dezelfde tijd een jaar geleden, volgens CONTEXT.

Een van de grootste groeicategorieën in de regio waren audio-videosystemen (57%), desktopcomputers (21%), terwijl computercomponenten het opmerkelijke slachtoffer waren, met een daling van 8%.

Binnen AV-systemen groeide de omzet uit de verkoop van headsets / hoofdtelefoons en microfoons - essentiële uitrusting voor thuiswerkers die willen deelnemen aan telefonische vergaderingen - tot drievoudige cijfers in veel landen, waaronder: Italië (292%); Portugal (252%); Finland (163%); Oostenrijk (144%); Zwitserland (136%); Duitsland (125%); Spanje (114%); en België (108%).

In dezelfde categorie deed de verkoop van digitale mediaspelers het niet zo goed, met een algemene daling van 8% in de regio, inclusief grotere inzinkingen in Italië (40%), Oostenrijk (55%) en Finland (21%).

In de categorie smart home deed de subcategorie 'slimme beveiliging, toegangscontrole en begeleid wonen' (+ 85%) het beter dan slimme luidsprekers (-20%) in de hele regio. Er waren echter grote inkomstenstijgingen op jaarbasis voor security toepassingen in Frankrijk (1396%) en Spanje (5529%).

Zowel desktops (22%) als desktopwerkstations (16%) boekten een indrukwekkende omzetgroei op jaarbasis in West-Europa. Desktops groeiden het sterkst in Duitsland (44%), Oostenrijk (41%) en Noorwegen (59%), terwijl werkstations alleen grote dalingen vertoonden in Portugal (25%), Finland (20%) en Noorwegen (55%).

Een aantal van de andere categorieën die de afgelopen acht weken een sterke regionale omzet hebben gekend, hebben ook een sterke thuiswerkhoek. Dit zijn: solid state drives (16%); telefonie- en conferentiesystemen (17%); VoIP-accessoires (16%); ononderbroken voedingen (15%); en slimme horloges (21%).

"De IT-channel heeft voorzien in een groeiende vraag naar producten die thuis- en telewerken mogelijk maken, aangezien werknemers de afgelopen twee maanden in heel Europa werden opgesloten", aldus Howard Davies, CEO van CONTEXT. "We kunnen zien hoe snel de situatie in elk land verandert, daarom hebben we de nieuwe wekelijkse COVID-19-index geïntroduceerd die kan worden gedownload van onze website."

Terug naar nieuws overzicht
Hardware