Russisch verkoopverbod op apparaten zonder Russische software uitgesteld

02-04-2020

Russisch verkoopverbod op apparaten zonder Russische software uitgesteld

Rusland stelt een verkoopverbod op elektronische apparaten die niet zijn voorzien van voorgeïnstalleerde Russische software uit. De wetgeving zou vana juli 2020 van kracht zijn. Dit wordt 1 januari 2021.

Dit meldt Reuters op basis van het Russische persbureau TASS. Met de wetgeving wil de Russische overheid het naar eigen zeggen eenvoudiger maken voor Russische burgers om elektronische apparaten te gebruiken. De overheid is echter ook bezorgd dat buitenlandse fabrikanten zich terugtrekken uit de Russische markt door de nieuwe wetgeving. Dit is iets waar de Association of Trading Companies and Manufacturers of Electrical Household and Computer Equipment (RATEK) eerst expliciet voor waarschuwde. Ook stelt RATEK dat het op sommige apparaten niet mogelijk is Russische software te installeren.

De wetgeving is onderdeel van een bredere reeks wetswijzigingen waarmee de Russische overheid meer controle lijkt te willen krijgen over het internet. Zo is in mei 2019 een wet aangenomen die het Russische internetverkeer via knooppunten leidt die onder controle staan van de Russische overheid. Ook is onlangs een wetsvoorstel ingediend om individuele e-mail- of chatgebruikers te kunnen blokkeren indien zij verboden content verspreiden.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware