Coronavirus houdt datacenter uitgaven AWS, Google en Microsoft niet tegen

02-04-2020 | door: Witold Kepinski

Coronavirus houdt datacenter uitgaven AWS, Google en Microsoft niet tegen

Het coronavirus houdt de de datacenter uitgaven AWS, Google en Microsoft niet tegen. Nieuwe gegevens van Synergy Research Group laten zien dat hyperscale operator capex in het vierde kwartaal ruim 32 miljard dollar bedroeg, wat een nieuw record vestigde voor kwartaaluitgaven aangezien het iets hoger was dan het vierde kwartaal van 2018 - de vorige recordhouder.

Voor het volledige jaar was de totale hyperscale operator-capex slechts 1% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Hun capex die specifiek op datacenters was gericht, nam echter aanzienlijk toe en groeide met 11% in 2019, wat een weerspiegeling is van de aanhoudende kracht in hun kernactiviteiten.

De top vijf hyperscale besteders in 2019 waren Amazon, Google, Microsoft, Facebook en Apple, wiens budget voor capex de andere hyperscale-operators ver overtreft. In 2019 was de capex-groei bij Amazon, Microsoft en Facebook bijzonder sterk, terwijl de capex van Apple sterk daalde.

Cloud

Een groot deel van de hyperscale capex gaat naar het bouwen, uitbreiden en uitrusten van enorme datacenters, die eind Q4 in aantal toenamen tot 512. De hyperscale-gegevens zijn gebaseerd op analyse van de capex en datacenter-voetafdruk van twintig van 's werelds grootste cloud- en internetservicebedrijven, waaronder de grootste operators in IaaS, PaaS, SaaS, search, sociale netwerken en e-commerce. In totaal genereerden deze twintig bedrijven in 2019 een omzet van bijna 1,4 biljoen dollar, een stijging van 13% ten opzichte van 2018.

Capex

“Zoals verwacht was er in de tweede helft van 2019 een aanzienlijke toename van de capex voor hyperscale operators, wat hielp om een ??relatief zachte start van het jaar tegen te gaan. Het meest opvallende was dat de jaarlijkse uitgaven aan datacenters met dubbele cijfers groeiden, ondanks het feit dat de totale capex enigszins vlak was” zegt John Dinsdale, een hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Hoe zal het coronavirus deze toekomstige trend beïnvloeden? Hoewel er veel onduidelijkheden zijn, is het duidelijk dat de hyperscale-operators meer dan 80% van hun inkomsten genereren uit cloud, digitale diensten en online activiteiten. De radicale verschuivingen die we zien in sociaal en zakelijk gedrag zullen voor veel van deze bedrijven daadwerkelijk een substantiële meevaller opleveren."

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Cloud