Wouter Hoeffnagel - 02 april 2020

Staatssecretaris Visser: Defensie kan GrIT op ieder moment kosteloos stoppen

Het ministerie van Defensie kan de omstreden aanbesteding voor Grensverleggende IT (GrIT) in elke fase kosteloos stopzetten. Dit meldt staatssecretaris Barbara Visser van Defensie in een reactie op Kamervragen.

GrIT is een programma waarbinnen een nieuw informatiesysteem voor het ministerie van Defensie wordt ontwikkeld. Het systeem moet van het ministerie een informatiegestuurde organisatie maken. Het ministerie is sinds medio 2018 in onderhandeling met een consortium onder leiding van IBM en Atos.

Kritiek van BIT

Het Bureau ICT-Toetsing (BIT) is kritisch over het project. Het bureau noemt onder meer de risico's verbonden aan een dergelijk omvangrijk project met slechts één leverancier te groot. Defensie zou de regie over zowel de kosten als inhoud van het project dreigen te verliezen. Het BIT adviseerde het project daarom te stoppen. Staatssecretaris Visser legde het project daarop tijdelijk stil.

Dit was tegen het zere been van het consortium onder leiding IBM en Atos. Het consortium dreigt met een claim van honderden miljoenen euro's,  meldden Trouw, De Groene Amsterdammer, EenVandaag en Investico op basis van interne documenten. Het consortium stelt dat 100 tot 150 man ruim twee jaar aan de aanbesteding hebben gewerkt. De partijen in dit stadium alsnog uitsluiten zou volgens het consortium ‘niet alleen onredelijk maar ook onrechtmatig zijn’.

GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks, PVV-Kamerlid Gabriëlle Popken en D66-Kamerlid Salima Belhaj stelden Kamervragen over het programma. In de reactie op deze vragen gaat staatssecretaris Visser niet in op de miljoenenclaim. Wel schrijft zij: "De mogelijkheden om een aanbesteding te stoppen hangen mede af van de specifieke voorwaarden waaronder de desbetreffende aanbesteding op de markt is gezet. In deze aanbesteding is in iedere fase overeengekomen dat Defensie deze kan stopzetten zonder een vergoeding verschuldigd te zijn. Verder wil ik hier zolang de aanbesteding loopt niet op vooruitlopen."

Twee scenario's

Visser liet eerder twee scenario's uitwerken voor de voortgang van het project. “Ten eerste is het scenario uitgewerkt om de aanbevelingen van het BIT te accommoderen binnen de huidige aanpak van de aanbesteding. Dat betekent dat Defensie sterker stuurt op het creëren van waarde voor de organisatie, met een nieuwe, flexibele brokkenplanning, en de juiste stuurmiddelen om prestaties van de leverancier af te dwingen, waaronder mogelijkheden om nieuwe leveranciers toe te voegen en het contract met de leverancier op ieder moment te kunnen beëindigen”, schreef staatssecretaris Visser in februari in een brief gericht aan de Eerste Kamer.

“Ten tweede is een scenario Pagina 3 van 3 uitgewerkt op basis van een geheel andere aanpak van het programma en nieuwe aanbestedingen, waarbij Defensie samen met meerdere marktpartijen, langs de lijnen van lifecycle-management, en meer geleidelijk, de nieuwe IT-infrastructuur realiseert. Die scenario’s zijn verder uitgewerkt en door een externe partij gevalideerd de afgelopen tijd.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!