Wouter Hoeffnagel - 02 april 2020

Europees initiatief werkt aan privacyvriendelijke tracking voor coronacrisis

Een Europees initiatief werkt aan een privacyvriendelijke app om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De app werkt op vrijwillige basis en voldoet volgens de makers volledig aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Veel landen wereldwijd zetten technologie in om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen, met als doel deze in te dammen. Ook in Europa gaan hiervoor stemmen op. Zo zei Eurocommissaris Thierry Breton onlangs geanonimiseerde telecomgebruikers te willen inzetten in de huidige coronacrisis.

Privacy

Privacy is hierbij een belangrijk aandachtspunt. Zo meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat het gebruik van telecomdata in de strijd tegen het coronavirus niet zonder meer is toegestaan. De toezichthouder wijst op de AVG en Telecommunicatiewet. Deze geven telecombedrijven alleen de mogelijkheid telecomdata te delen indien klanten hiervoor toestemming geven. Dat is in dit geval volgens de toezichthouder niet haalbaar. Ook het anonimiseren van de gegevens is niet mogelijk, aangezien dit proces volgens de AP 'nooit onomkeerbaar' is.

Het initiatief Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) moet een privacyvriendelijk alternatief vormen. PEPP-PT werkt met een app, die gebruikers zelf op hun smartphone installeren. Deze app stuurt een anonieme identifier uit over een korte afstand, die te herleiden is naar de gebruiker. Indien een PEPPT-gebruiker dicht bij een andere gebruiker komt, registreert de app de anonieme identifier en bewaart deze informatie voor een periode van twee weken. Indien de gebruiker in een later stadium positief test op COVID-19, kan deze via de app andere gebruikers die in de directe nabijheid zijn geweest waarschuwen.

Bij het project zijn een breed scala aan experts uit uiteenlopende vakgebieden verbonden. Denk hierbij aan Europese universiteiten zoals ETH Zürich, de Technische Hogeschool van Lausanne (EPFL) en de Technische Universiteit Berlijn, maar ook aan instituten als imec, Fraunhofer en het Robert Koch Institute. Ook verschillende bedrijven zijn bij het initiatief aangesloten, waaronder Acticom en Vodafone. Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!