Google deelt anonieme locatiedata in strijd tegen coronavirus

03-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Google deelt anonieme locatiedata in strijd tegen coronavirus

Google deelt geanonimiseerde locatiegegevens van gebruikers uit 131 landen wereldwijd. Het gaat onder meer om gegevens van Nederlandse gebruikers. Google wil hiermee bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus.

Dit maakt Google bekend in een blogpost. Met behulp van de geanonimiseerde locatiegegegevens van Google kunnen overheden en onderzoekers in kaart brengen op welke locaties het druk is. Dit is inzichtelijk op landelijk en provincieniveau voor onder meer winkels, apotheken, supermarkten en recreatiegebieden. De drukte wordt vergeleken met de gemiddelde drukte in januari.

Locatiegeschiedenis

De gegevens zijn gebaseerd op de locatiegeschiedenis van gebruikers. Gebruikers kunnen zelf aangeven of Google deze mag verzamelen. De data is volgens Google niet terug te leiden tot specifieke personen.

In Nederland gaan stemmen op geanonimiseerde telecomdata te gebruiken in de strijd tegen het coronavirus. De Autoriteit Persoonsgevens waarschuwt echter dat de Nederlandse wetgeving telecomproviders hiervoor geen ruimte geeft. Om dit toch mogelijk te maken is dan ook een wetswijziging nodig.

Terug naar nieuws overzicht