Minder bitcoin aankopen op darknet door coronavirus
05-04-2020 | door: Redactie

Minder bitcoin aankopen op darknet door coronavirus

De correlatie tussen uitgaven met bitcoin (BTC) en de bitcoin prijs heeft een behoorlijke verandering doorgemaakt sinds het ontstaan van de crisis als gevolg van het coronavirus. Dit blijkt uit een rapport dat blockchain-analysebedrijf Chainalysis onlangs publiceerde.

Chainalysis keek naar de impact van de crisis aan de kant van consumenten die bitcoin gebruiken voor betalingen. Het keek hiervoor naar aankopen met bitcoin voor reguliere diensten via betalingsverwerkers, het gebruik van de cryptocurrency bij het gokken en aankopen met bitcoin op het darknet. 

Daling minder sterk dan verwacht

De onderzoekers stellen dat verwerkte bitcoin-transacties door betalingsverwerkers voor reguliere diensten normaal gesproken sterk gecorreleerd zijn met de prijs. Dit houdt in dat wanneer de BTC prijs daalt, de aankopen van deze diensten ook sterk dalen. Met de recente duikvlucht is het aantal ontvangen bitcoins door deze betalingsverwerkers echter minder sterk gedaald dan verwacht. Een van de mogelijke redenen is volgens Chainalysis dat mensen essentiële producten kopen met bitcoin. Het blijft echter pure speculatie waarom de aankopen met bitcoin minder sterk daalden dan verwacht.

Het gokken met bitcoin vertoont zoals vaker gezien weinig correlatie met de prijs. Chainalysis noemt als reden dat mensen gokken mogelijk niet benaderen met de verwachting op winst maar meer als vermaak. Daarnaast bestaat er een grote variatie in consumentengedrag binnen deze categorie; de een besluit minder te gokken om geld te sparen terwijl de ander in tijden van crisis juist hoopt op het winnen van de jackpot.

Daling op darknet

Ten slotte is de daling in aankopen met bitcoin op het darknet opvallend. Op het darknet worden vooral illegale producten en diensten verkocht zoals drugs. Normaal gesproken heeft de prijs weinig invloed op het darknet, maar deze keer dus wel. Een mogelijke reden kan zijn dat het coronavirus het moeilijker maakt om drugs te verkopen. Zo zouden bijvoorbeeld Mexicaanse drugskartels moeite hebben om aan fentanyl te komen als gevolg van China dat hard getroffen is. Hierdoor zijn toeleveringsketens verstoord wat de productie van drugs moeilijker maakt.

Terwijl het de meesten lukt om het geduld te bewaren en de situatie te aanschouwen ziet analist David een aantal interessante ontwikkelingen in de koers van bitcoin (BTC): wederom bullish signalen! Toch is er volgens David reden om voorzichtig te zijn, zoals hij beschrijft in zijn net verschenen bitcoin koers analyse.

Auteur: Tijmen Bult. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Crypto-Insiders.nl.

Terug naar nieuws overzicht