Wouter Hoeffnagel - 07 april 2020

Europol: Cybercriminelen spelen in op coronavirus

Europol: Cybercriminelen spelen in op coronavirus image

Cybercriminelen spelen actief in op de coronavirus pandemie. Met allerlei oplichtingspogingen en cyberaanvallen proberen zij slachtoffers te maken.

Hiervoor waarschuwt Europol in een nieuw rapport. "Met een record aantal potentiële slachtoffers die thuis blijft en online services gebruikt in de Europese Unie gedurende de pandemie, zijn de manieren voor cybercriminelen op kansen en kwetsbaarheden uit te buiten vermenigvuldigd", stelt Europol.

Phishing en ransomware

Europol waarschuwt in het rapport dat cybercriminelen zich snel hebben aangepast en financiële winst proberen te halen uit zorgen rondom en angst voor het coronavirus. Zo zijn phishing- en ransomwarecampagnes opgezet die inspelen op de huidige crisis. Europol verwacht dat het aantal campagnes de komende tijd blijft toenemen.

Daarnaast waarschuwt Europol dat zowel criminele organisaties, overheden als staatshackers proberen de crisis rondom het coronavirus uit te buiten voor hun geopolitieke belangen. In veel gevallen proberen zij hierbij de geloofwaardigheid van de EU en diens partners aan te tasten.

Ook de verspreiding van kinderporno online is toegenomen, meldt Europol op basis van verschillende indicatoren.

Meer informatie is te vinden het rapport 'Catching the virus cybercrime, disinformation and the COVID-19 pandemic'.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!