Wat een VPN voor de zakelijke markt kan betekenen
08-04-2020
Deel dit artikel:

Wat een VPN voor de zakelijke markt kan betekenen

Het is opletten geblazen voor bedrijven: de impact van hackers en malware kennen we al jaren, meer recent staan nieuwssites vol met berichten over ransomware. Het is duidelijk dat het bedrijfsleven meer dan ooit moet investeren in digitale veiligheid. Kleine en middelgrote bedrijven ontspringen de dans niet: hackers op zoek naar bedrijfsgeheimen hebben normaliter grotere vissen te vangen, maar één verkeerde klik op een link die gijzelsoftware installeert is een risico voor ondernemingen van welke omvang dan ook.

Waarom een VPN?

Het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) op én vooral ook buiten de werkvloer ondersteunt een solide digitaal bedrijfsbeleid. Een VPN legt een versleutelde verbinding tussen jouw internetconnectie en die van een beveiligde server. Je digitale pad loopt nu via deze server: niemand kan meer bij je data. Ook je IP-adres is afgeschermd, zodat je veilig en in privacy gebruikt kunt maken van het internet. We noemen enkele situaties waarin een zakelijke VPN jou, je collega's en/of werknemers uit de greep van digitale problemen kan houden.

Kantoor uit, VPN aan

Stel: je kantoornetwerk is 100% veilig en afgeschermd voor kwaadwillende buitenstaanders. Het grootste risico is dan het gebruik van de zakelijke laptop op andere locaties. Een dagje thuiswerken, naar de koffiezaak om de hoek om inspiratie op te doen, op zakenreis in een hotel: al deze situaties brengen veiligheidsrisico's met zich mee. In deze gevallen is een VPN een betrouwbare partner. Wat zijn de voordelen?

  • Veilig verbinden met openbare Wi-Fi: handig, even het internet op in de trein, bij de McDonald's, of in de hotellobby. Het is echter erg makkelijk deze netwerken binnen te dringen en aan de haal te gaan met gebruikersgegevens. Een VPN versleutelt de verbinding tussen je device en het openbare netwerk, waardoor hackers geen kans krijgen.
  • Toegang tot afgeschermde diensten in andere landen: het internet is niet in elk land zo open en toegankelijk als in Nederland. Niet alleen social media, maar ook websites zoals Gmail zijn in landen als Turkije en China aan beperkingen gebonden. Soms zijn ze zelfs helemaal geblokkeerd. Deze en andere diensten kunnen zomaar cruciaal zijn voor het functioneren van je onderneming. Met de juiste VPN kun je deze en andere geografische blokkades veilig doorbreken.
  • Goede zakelijke VPN-aanbieders bieden de mogelijkheid een dedicated IP in te stellen. Zo kun je ook buiten de deur veilig inloggen op het bedrijfsnetwerk, zonder de bescherming die een VPN biedt te verliezen.

Veilig ondernemen online begint bij jezelf en je werknemers. Voor de zakelijke markt betekent het gebruik van een VPN vooral: met een gerust hart zaken doen, zonder blootstelling aan de digitale gevaren die op de loer liggen.

Meer informatie via DEZE LINK

Door auteur: Abel Baas, cybersecurity consultant

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

vpn