Wouter Hoeffnagel - 13 april 2020

Ruim dertig Fleeceware-apps gericht op iPhones ontdekt

Ruim dertig Fleeceware-apps gericht op iPhones ontdekt image

In de officiële App Store van Apple zijn meer dan dertig fleeceware-apps gericht op de iPhone aangetroffen. Fleeceware-apps zijn applicaties die te veel doorberekenen voor dure abonnementen of in-app aankopen. De apps lijken zo'n 3,6 miljoen keer te zijn geïnstalleerd door gebruikers.

In het rapport Don’t Let Fleeceware Sneak into Your iPhone waarschuwt Sophos dat voor dergelijke apps. Fleeceware-apps kunnen onder meer louche horoscopen en waarzeggers bevartten, maar ook QR-codes en gezichtsfilter-apps met abonnementen die variëren van 10 euro per week tot 450 euro per jaar.

Dure abonnementen of in-app aankopen

Als voorbeeld noemt Sophos apps die korte gratis proefversies aanbieden. Na deze periode krijgen gebruikers een peperdure abonnement dat al gauw honderden dollar jaar kost aangesmeerd. In andere gevallen gaat het om in-app aankopen die noodzakelijk blijken te zijn om de app goed te laten functioneren, in plaats van optionele verbeteringen of extra's.

Sophos waarschuwde mobiele gebruikers voor het eerst in september 2019 voor fleeceware, toen ze een aantal van dergelijke apps voor Android-telefoons ontdekte. In januari 2020 publiceerden de onderzoekers nog een rapport, Fleeceware Apps Persist on the Play Store, waarin de ontdekking van nog eens 20 van dergelijke applicaties werd beschreven, met bijna 600 miljoen vermeende installaties ertussen, zoals gerapporteerd door Google Play.

Meer informatie is hier te vinden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!