Witold Kepinski - 11 april 2020

Coronavirus crisis leidt tot sterke vraag naar netwerk beheer en beveiliging

Coronavirus crisis leidt tot sterke vraag naar netwerk beheer en beveiliging image

De Enterprise markt reageerde trager op de coronaviruscrisis dan de pc- en AV-systeem markten - al in februari waren resellers producten aan het opslaan in afwachting van onderbreking van de aanvoer. Het is echter mogelijk om de effecten op de Enterprise-sector in het West-Europese (WE) IT-distributiekanaal te zien nu de cijfers voor week 12 zijn opgenomen in de meest recente gegevens die zijn gepubliceerd door CONTEXT, een Brits IT-marktinformatiebedrijf.

Zoals verwacht presteert het UC- en samenwerkingssegment - waaronder zakelijke communicatie- en samenwerkingsproducten zoals VOIP-systemen, headsets en camera's - goed, gestimuleerd door het groeiende aantal thuiswerkers. De winsten van week 11 en week 12 namen toe en deze trend zal zich in april voortzetten.

Vraag naar IT Security stijgt sterk

Netwerkbeheer en beveiliging - de categorie die VPN's, gateways en firewalls omvat - is ook in opkomst als bedrijven hun netwerkinfrastructuur bijwerken om hun werknemers in staat te stellen thuis te werken. Dit geldt met name voor MKB-bedrijven, waarvan er vele niet eerder over de infrastructuur beschikten om op afstand te kunnen werken. De verandering is zelfs nog meer merkbaar aangezien dit marktsegment gedurende 2019 en tot januari 2020 constant in verval was.

"De huidige situatie is ook positief voor het Enterprise-softwaresegment, met voordelen voor virtualisatie- en beveiligingssoftware", zegt Gurvan Meyer, Business Enterprise Analyst bij CONTEXT. "De behoefte aan meer eindpuntbeveiligingslicenties, netwerkbeveiligingslicenties en virtuele machines verhoogt de verkoop in die categorieën."

Minder vraag naar IT-infrastructuur

De andere kant van dit verhaal is de verminderde vraag naar IT-infrastructuur, aangezien opsluiting en lockdowns een toenemende impact hebben op de verkoop, terwijl die van servers en netwerkswitches in week 12 duidelijkere tekenen van achteruitgang vertonen. Bevestiging of dit wel of niet een de echte trend komt de komende weken - het einde van het kwartaal kan een paar deals opleveren die het verlies goedmaken. Toch leiden bedrijfssluitingen tot een duidelijke breuk in investeringen in infrastructuur. We begrijpen bijvoorbeeld dat resellers in Zuid-Europa hun traditionele klanten niet kunnen bereiken die sluiten of, in het beste geval, hun middelen opnieuw concentreren op het beheersen van de crisis in plaats van te investeren in IT-infrastructuur. We zien ook dezelfde afname in de vraag naar draadloze infrastructuur als kantoren leeg zijn en de installatie van draadloze toegangspuntnetwerken wordt vertraagd of geannuleerd.

"Vooruitblikkend zullen software en samenwerkingsproducten moeten blijven gedijen, en bedrijven zullen waarschijnlijk ook meer netwerkapparatuur nodig hebben om thuiswerken mogelijk te maken en te optimaliseren. Omgekeerd bestaat de vrees dat de vraag in het infrastructuursegment verder zal vertragen omdat de opsluitingsregels blijven gehandhaafd de huidige niveaus."

Security Software revenues year-on-year Week 12 2020
Germany +158.4%
United Kingdom +105.7%
France +222.5%
Italy +49.0%
Switzerland +185.3%
Spain +15.1%
Netherlands +34.0%
Belgium +80.9%
Norway +25.5%
Sweden +159.5%
Denmark +211.1%
Poland +183.1%
Russia +38.8%

UC and Collaboration Revenues year-on-year Week 12 2020
Belgium +167.2%
Denmark +122.0%
Finland +169.3%
France +63.7%
Germany +119.8%
Italy +182.2%
Netherlands +151.6%
Norway +219.3%
Poland +257.9%
Russia -17.3%
Spain +96.8%
Sweden +179.7%
Switzerland +108.6%
United Kingdom +10.1%

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!