Witold Kepinski - 11 april 2020

Microsoft ondersteunt DANE en DNSSEC in Office 365 Exchange Online

Microsoft ondersteunt DANE en DNSSEC in Office 365 Exchange Online image

Microsoft ondersteunt binnenkort DANE (DNS-based Authentication of Named Entities) en DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) in Office 365 Exchange Online. Dit meldt de leverancier in een blog. Forum Standaardisatie van de Rijksoverheid is positief over dit voornemen zodat overheidsinstellingen veiliger kunnen e-mailen. DANE voorkomt dat aanvallers mailverkeer kunnen ‘afluisteren’ of aanpassen.

Forum Standaardisatie meldt: Alle overheidsorganisaties hadden STARTTLS en DANE voor eind 2019 moeten implementeren, om zo ‘afluisteren’ van e-mail te voorkomen. Slechts 50% van de overheidsorganisaties heeft DANE voor deze deadline geïmplementeerd. Het ontbreken van ondersteuning voor DANE in cloudproduct Office 365 bleek een knelpunt te zijn. Microsoft heeft op 6 april aangekondigd dat zij DANE eind 2021 volledig zullen ondersteunen in Office 365 Exchange Online.

Eind 2021 volledige ondersteuning DANE in Exchange Online

Brievenbus met engelse tekst 'private'In de aankondiging(externe link) geeft Microsoft aan dat implementatie gefaseerd zal plaatsvinden. De eerste fase omvat ondersteuning voor e-mail verzonden vanuit Exchange Online. Deze zal eind 2020 zijn afgerond. De tweede fase omvat ondersteuning voor ontvangst van e-mail in Exchange Online. Die wordt voor het eind van 2021 afgerond. Hoewel de aangekondigde ondersteuning nog even op zich laat wachten, biedt dit meer dan 100 overheidsorganisaties die al gebruik maken van Exchange Online een positief vooruitzicht op het voldoen aan de beveiligingseisen.

Microsoft wijst klanten erop dat zij in de tussentijd de optie hebben om eigen SMTP-gateways te gebruiken die wel DNSSEC en DANE ondersteunen. E-mailberichten kunnen eventueel tussen de gateways en Exchange Online worden uitgewisseld via connectoren. Een dergelijke relay gateway brengt complexiteit en kosten met zich mee. Om die redenen is inherente ondersteuning van de standaarden in Exchange Online cruciaal, ook in producten van andere leveranciers. Forum Standaardisatie adviseert overheidsorganisaties die willen overstappen op Exchange Online te wachten tot Microsoft de standaarden daadwerkelijk heeft geïmplementeerd.

Diverse leveranciers bieden(externe link) op dit moment al ondersteuning voor DANE. Meer dan de helft van de overheidsorganisaties maakt gebruik van DANE mogelijk voor veilig e-mailverkeer. Zo passen bijvoorbeeld de gemeente Den Bosch, rijksdienstverlener SSC-ICT, de Tweede Kamer en de politie dit toe.

Lees meer details hier.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!