Wouter Hoeffnagel - 14 april 2020

Gartner: Vraag naar PC's daalt door coronacrisis

Het aantal verscheepte PC's wereldwijd is in het eerste kwartaal van 2020 met 12,3% gedaald tot 51,6 miljoen units. Na drie opeenvolgende kwartalen van groei, toont de PC-markt door de coronacrisis de scherpste krimp sinds 2013.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. "De factor die van grootste invloed is op de krimp van het aantal PC-zendingen is de uitbraak van het coronavirus. Dit resulteert in verstoringen voor zowel de toelevering van als vraag naar PC's", aldus Mikako Kitagawa, onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Na de eerste lockdown in China eind januari, is het productievolume van PC's in februari gedaald en zich vertaalt in logistieke uitdagingen."

"Naarmate de corona-gerelateerde lockdowns zich uitbreidden naar andere regio's, ontstond nieuwe plotselinge vraag naar PC's voor thuiswerkers en online klaslokalen waaraan PC-fabrikanten niet konden voldoen."

Economische onzekerheid

De cijfers uit het eerste kwartaal zijn volgens Gartner tekenend voor de economische onzekerheid. Dit beperkt investeringen in PC's onder met name onder kleine en middelgrote bedrijven. "Deze onzekerheid in combinatie met het einde van de Windows 10-upgradepiek zorgt dat bedrijven hun IT-budgetten verschuiven van PC's naar strategische business continuity planning. We zullen meer bedrijven en consumenten zien die de levensduur van hun PC's op een meer permanente basis verlengen om cash te besparen", aldus Kitagawa.

Ondanks de impact van het coronavirus is het marktaandeel van de top 3 vendoren onveranderd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Zij waren gezamenlijk goed voor 65,6% van het aantal PC-zendingen in het eerste kwartaal van 2020. Dit percentage bedroeg 60% in Q1 2019.

gartner-pc-markt-q1-2020.png

Lenovo is marktleider

Lenovo blijft de grootste speler, maar zag het aantal verscheepte units wereldwijd wel met 3,2% teruglopen. HP staat op de tweede plaats en had een moeilijk jaar; het bedrijf zag het aantal PC-zendingen met 12,1% afnemen na drie kwartalen van groei. In alle belangrijke regio's zijn de verkoopcijfers van HP gedaald.

Dell is de enige vendor die ondanks het coronavirus meer PC's wist te verschepen. Het bedrijf noteert 2,2% meer verscheepte units en is in ale regio's gegroeid, met uitzondering van Azië-Pacific.

7% krimp in EMEA-regio

Als we specifiek kijken naar de EMEA-regio blijkt dat de vraag naar PC's met 7% is gedaald tot 16,8 miljoen stuks. Gartner verwacht dat de vraag ok in 2020 afneemt. Door maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen - zoals lockdowns - is de vraag naar zowel zakelijke als consumenten PC's in Q1 scherp gedaald.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!