Wouter Hoeffnagel - 15 april 2020

ACM: Minder dan negentig procent van de mobiele nummers in gebruik

Het percentage 06-nummers dat in gebruik is ligt voor het eerst in jaren onder de 90%. Met terughaalacties van ongebruikte nummers wil de Autoriteit Consument & Markt (ACM) extra ruimte creëren in het aantal beschikbare 06-nummers.

Dit blijkt uit de Monitor nummerafgifte van de ACM. De toezichthouder onderzocht het gebruik van 06-nummers die zijn uitgegeven aan telecombedrijven. Een deel hiervan bleek ongebruikt te zijn. Op verzoek van de ACM zijn in totaal 1.460.000 telefoonnummers teruggegeven door providers.

Afkoelperiode

De 06-nummers komen na een afkoelperiode opnieuw beschikbaar voor uitgifte. Deze afkoelperiode moet voorkomen dat de nieuwe gebruiker van een telefoonnummer wordt gebeld door mensen die de vorige gebruiker willen bereiken. Deze afkoelperiode bedraagt een jaar. Zodra de nummers na deze periode weer beschikbaar zijn voor uitgifte, ligt het uitgiftepercentage voor het eerst sinds 2012 onder de 90%.

Het aantal informatienummers en abonnee-inforamtienummers dat in gebruik is daalt al jaren. De ACM meldt scherp toezicht te houden op het toekennen van deze nummers om ervoor te zorgen dat het juiste nummers wordt gebruikt voor de juiste dienst. De toezichthouder publiceerde in 2019 hiervoor de leidraad ‘Voorkomen misleiding bij doorschakeldiensten’. Deze leidraad beschrijft waar advertenties voor doorschakeldiensten aan moeten voldoen om niet misleidend te zijn. De ACM toetst aanvragen voor 090x-nummers en 18xy-nummers, die gebruikt worden voor doorschakeldiensten, aan de hand van deze leidraad.

De Monitor nummerafgifte is hier te vinden.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!