Pocos gaat voor connectiviteit die past

Pocos

Pocos gaat voor connectiviteit die past

16-04-2020 | door: HP van Tilburg

Pocos gaat voor connectiviteit die past

Een bezoek aan Pocos in Eindhoven is altijd een aangename en energieke bijeenkomst. Ondanks dat de onderneming al bijna 25 jaar bestaat, hangt er in het pand in Eindhoven nog steeds de specifieke sfeer van een startup. Toch zijn de omzet- en groeicijfers allang niet meer die van een startup. Met oprichter Simon Poels, zijn compagnon Jordi Smits en Directeur Sales & Marketing Stephan Homan voeren we een boeiend gesprek over iets wat vanzelfsprekend is voor klanten, maar waaraan achter de schermen elke dag keihard wordt gewerkt: betrouwbare, stabiele en passende dataconnectiviteit.

Mini-operator
Wat wilde oprichter Simons Poels vroeger worden en is dat uitgekomen? Lachend beantwoordt Simon deze vraag bevestigend: “Misschien is dat wel het geval ja. We hadden vroeger een schuurtje in de tuin en daar trok ik als kind al een draad naartoe, die ik aansloot op een telefoon. Zo konden m’n ouders me bellen voor het eten. De eerste mini-operator was zo geboren! Na de middelbare school ben ik elektrotechniek gaan sturen met Telecom als afstudeerspecialiteit. Toen ik daarmee klaar was, lagen de banen op operatorgebied niet voor het oprapen. Daarom besloot ik om voor mezelf te beginnen.”

Excellente uptimeratio’s
Vanaf het begin wilde Simon de beste van de beste verbindingen leveren. Dat was in een tijd dat internet en connectiviteit nog niet zo van levensbelang waren als nu. Simon: “Nu, in 2020, zijn we als Pocos een snelgroeiende onafhankelijke ISP met een prachtig stabiel netwerk en een mooi team van actieve resellers. Dat is leuk om te zien. We gaan nog wel even door zo, met de focus op connectiviteit en een specialisatie naar telefonie-applicaties. Maar ook voor andere applicaties en de integratie met telecom hebben we steeds meer aandacht. Hier in Eindhoven draait het om innovatie en dat maakt dat we snel mee kunnen veranderen met de markt. Een extra kracht zit in onze maat; groot genoeg om alle soorten bedrijven en panden in heel Nederland te kunnen bedienen. Tegelijk kleinschalig genoeg om optimale service te bieden. Is er een probleem, dan lossen we dat op! Hiertoe hebben we veel energie gestoken in systemen om snel te kunnen detecteren waar een probleem zich voordoet. Laatst, op een zondag notabene, loste ik een storing bij een klant op waarvan de oorzaak uiteindelijk niet bij ons bleek te liggen. Dat vind ik prachtig! Uiteraard gaat er bij ons ook weleens wat fout, maar niet zo vaak. Wij hebben enorm geïnvesteerd in kwaliteit, waardoor we excellente uptimeratio’s kunnen laten zien. Alles bij Pocos is redundant en hoogwaardig. Daarin onderscheiden we ons van de rest van de markt.”

Onderdeel van de totale ICT-operatie
De redundantie van Pocos is ook doorgevoerd in de directie, in de persoon van Jordi Smits, de tweede directeur-eigenaar. Hij richt zich vooral op techniek en innovatie. Op de vraag of internet niet gewoon internet is, ontstaat er een interessant gesprek. Jordi: “Daar zit wel degelijk veel verschil tussen. Als onafhankelijke wholesale internetserviceprovider en telecomoperator leveren we via ons eigen netwerk innovatieve oplossingen voor zakelijke connectiviteit. Wij hebben vooral veel verstand van hosted telefonie-omgevingen, SIP-trunking, datacenterdiensten en mobiel. In het leveren van connectiviteit gaat het bij ons altijd over kwaliteit. We leveren uitsluitend betrouwbare verbindingen op vrijwel ieder adres in Nederland en daarbuiten. Daarom ontwikkelen en beheren we alles in eigen huis, hebben we een eigen core-netwerk en high-quality switches in datacenters verspreid over Nederland. Tegenwoordig is telecommunicatie steeds meer integraal onderdeel van de totale ICT-operatie. Alles draait om connectiviteit, zonder dat valt een bedrijf stil. Je ziet het in deze tijd waarin mensen door het coronavirus noodgedwongen thuiswerken. Dat was onmogelijk zonder goed en stabiel internet. Wij weten alles van connectiviteit en samen met de reseller/onze partner zorgen we voor de juiste oplossing. De beste connectiviteit is alleen de beste als je ervan uit kunt gaan, dat het altijd werkt.”

Partnerprogramma
Met Stephan Homan hebben we het tot slot over de partners en het partnerprogramma. Duidelijk zijn passie en enthousiast steekt hij van wal: “Wij erkennen de toegevoegde waarde van werken met partners. Dat doen we graag en goed via een gecertificeerd partnerkanaal. Onze partners adviseren en verkopen, samen zorgen we ervoor dat de oplossing optimaal werkt. Als enige in de markt bieden we vier verschillende hosted telefonieplatforms aan: Xelion, Swyx, 3CX en SIP-trunking voor Microsoft Teams. Alles is hierbij mogelijk: van standaardoplossing tot volledig geïntegreerde oplossing. Daarnaast doen we ook mobiel. Als Mobile Virtual Network Operator maken we gebruik van een van de beste mobiele netwerken van Nederland en bieden we integratie met vaste telefonie. Dat betekent: alle functionaliteit van een vaste telefoon geïntegreerd op je mobiele telefoon. Superhandig en efficiënt!”

Tevreden eindklant
Op dit moment werkt Pocos met ruim 200 partners door heel het land. Stephan: “Wij werken niet met een minimum afname of verplichte combinatiepakketten. Partners kiezen zelf de verbinding en wholesale-aanbieder. Verder vinden wij het belangrijk om onze kennis van telecommunicatie zoveel mogelijk te delen met partners. Dat gaat niet alleen om zenden, wij besteden ook veel tijd en aandacht aan de wensen van onze partners. Dat wordt enorm gewaardeerd, merken we. Wij zien onze partners dan ook daadwerkelijk als de ogen en oren naar een tevreden eindklant. Want dat is waar het ons tenslotte allemaal om gaat! “

Door: HP van Tilburg

Terug naar nieuws overzicht